Konföderációs Kupa: Naná, hogy Új-Zéland! – Videóval!

Új-Zélandi győzelemmel ért véget a 10. Óceániai Kupa magyar idő szerint szombat délben, így a “kivik” képviselik kontinensüket a 2017-es, oroszországi Konföderációs Kupán.

2016 OFC Nations Cup, New Zealand v Papua New Guinea

Azért nem volt olyan sima a döntő, ahogy a cím sugallja, de ne is szaladjunk még ennyire előre. A viadalról kell tudni, hogy egyúttal Vb-selejtezős torna is volt, hiszen a kontinens 11 csapatából hét kiemeltként volt kint a pápua új-guineai tornán, míg a négy gyengébbnek minisített óceániai csapat selejtezőt játszott a megmaradt nyolcadik, utolsó kiadó helyért. A körmérkőzéses selejtezőt Tongán rendezték, ahol a házigazda válogatott mellett Cook-szigetek, Szamoa és Amerikai Szamoa vett még részt. Ebből a selejtezőből Szamoa jutott ki a jubileumi 10. pápuai tornára és ezzel folytathatta a 2018-as Oroszországi Vb-selejtezőt is.

A torna – melyet először rendezték Pápua Új-Guineán – május 28-án kezdődött el. Két négy fős csoportban zajlottak a csoportküzdelmek. Az A csoportban miután Szamoát mindenki megverte a három jobb csapat – a Pápuák, Új-Kaledónia és a címvédő Tahiti – döntetleneket játszottak egymással, így az döntött, hogy ki verte meg jobban Szamoát. Mivel ez a házigazdáknak és Új-Kaledóniának sikerült jobban így ők jutottak tovább az elődöntőbe. A címvédő Tahiti pedig már a csoportkör után utazhatott is haza.

A csoport

Pápua Új-Guinea – Új-Kaledónia 1-1
Tahiti – Szamoa 4-0
Pápua Új-Guinea – Tahiti 2-2
Új-Kaledónia – Szamoa 7-0
Pápua Új-Guinea – Szamoa 8-0
Tahiti . Új-Kaledónia 1-1

01

B csoportot nagyon simán három győzelemmel 100 százalékos teljesítménnyel nyerte meg a toronymagas esélyes Új-Zéland. Az “all whites” mögött azonban körbeverések történtek, így a három pontosok közül Salamon-szigeteknek volt kevésbé rosszabb a gólaránya így ők jutottak tovább, Fidzsi-szigetek és Vanuatuval szemben.

B csoport

Új-Zéland – Fidzsi-szigetek 3-1
Vanuatu – Salamon-Szigetek 0-1
Vanuatu – Új-Zéland 0-5
Salamon-Szigetek – Fidzsi-szigetek 0-1
Fidzsi-szigetek – Vanuatu 2-3
Új-Zéland – Salamon-szigetek 1-0

02

A négy között Új-Zéland egy gólos sikert aratott Új-Kaledónia felett, míg a házigazda Pápuaiak a 2004-ben döntőt játszó Salamon-szigeteket verték meg 2-1-re. A tornán így a két vesztes végzett a harmadik helyen.

Elődöntő

Új-Zéland – Új-Kaledónia 1-0
Pápua Új-Guinea – Salamon-szigetek 2-1

A döntőben Új-Zéland nézett farkas szemet a történetük első döntőjére készülő Pápua Új-Guineával. A felek végig kiélezett mérkőzésén 120 perc alatt nem esett gól, így először végződött gól nélküli döntetlennel az Óceánia Kupa döntője és szintén első ízben dönthetek büntetőkkel. A párbajban az öt új-zélandi játékos közül csak egy hibázott, az ellenfél négy rúgójából viszont kettő is, így Új-Zéland ötödik alkalommal hódította el a legjobb óceániai csapat címét és ezzel lehagyta a 2006 óta Ázsiaivá “átvedlő” – és ott éppen aktuális bajnok – négyszeres győztes Ausztráliát. A kontinens viadalnak otthont adó Pápua Új-Guineán éppen a napokban tört ki heves kormány ellenes hangulat, így az elődöntők idejére már kemény utcai harcok zajlottak a színfalak mögött, tehát a torna végét ilyen körülmények között kellett befejezni.

ÓCEÁNIAI NEMZETEK BAJNOKSÁG, DÖNTŐ

Új-Zéland – Pápua Új-Guinea 0-0, büntetőkkel 4-2
Port Moresby, Sir John Guise Stadium, Vezette: Norbert Hauata (Tahiti)

A büntetőpárbaj:

https://www.youtube.com/watch?v=iCp-kuN2hfw

A csoportokból egyébként az első három jutott tovább a Vb selejtező következő szakaszára. Tehát az A csoportból: Pápua Új-Guinea, Új-Kaledónia és Tahiti, míg a B-ből: Új-Zéland, Salamon-szigetek és Fidzsi-szigetek várhatják a következő kör sorsolását. A hat csapatot két három fős csoportba sorsolja majd a FIFA és a csoportok győztesei vívják az oda-visszavágós zónadöntőt. A győztes vív majd meg a dél-amerikai zóna ötödik helyen végző csapatával. Az egy év múlva sorra kerülő Konföderációs Kupára győzelmével Új-Zéland nyert jogot. A 2018-as vb főpróbájának számító tornán a házigazda Oroszország mellett, Németország vb-címvédőként, Ausztrália, Chile, és Mexikó került már ki. A kiadó két hely az Eb-győztesnek – német győzelem esetén a döntősnek – és a januári Afrikai Nemzetek Kupája első helyezettjének jár.

Fotó: nzfootball.co.nz

Becz Tamás