Konföd. Kupa: Portugália, avagy épülő aranygeneráció Luzitániában?

2017. június 17-én kezdetét veszi a Konföderációs Kupa, mely gyakorlatilag a soros világbajnokság felvezető tornájának is tekinthető, és szokásos módon egy évvel a mundiál előtt rendezik meg. A házigazda ezúttal Oroszország lesz, és a 8 csapatos tornán természetesen képviselteti magát a regnáló Európa-bajnok, azaz Portugália is. A luzitánok bemutatása következik tehát!

További cikkeinkért, melyek a Konföderációs Kupáról íródtak, KATT:

Konföderációs Kupa: Statisztikák, legek, érdekességek
Konföd. Kupa: Bemutatjuk Új-Zélandot!
Konföd. Kupa: Bemutatjuk Mexikó válogatottját

_90347813_343d08b9-aaa1-4ecb-8a46-56de54930441Cristiano Ronaldo magasba emeli az Európa-bajnoki serleget (fotó: BBC)

Portugália. Egy kis ország Európa legnyugatibb csücskében, az Ibériai-félsziget peremén. Híres minőségi borairól, csodálatos tengerpartjáról, nagy felfedezőiről és természetesen a labdarúgásról is, melyet nagyon magas szinten űznek arrafelé. Mi sem bizonyítja jobban ezt az állítást, mint az a tény, hogy Portugália az évtizedek folyamán megannyi klasszist adott a világ futballjának, és a mai napig így tesz. Ráadásul 2016 nyarán számukra is kézzel fogható eredménye volt remek munkájuknak, hiszen a portugál labdarúgás története során először sikerült győzedelmeskedniük felnőtt tornán, méghozzá az egy évvel ezelőtti Európa-bajnokságon.

A bordó-zöldeknek számos generációja volt már, amelyet igen sokra taksáltak. Ott volt az Eusébio által fémjelzett gárda az 1960-as évek végén, mely végül egy bronzérmet be is zsebelt a ’66-os világbajnokságon, vagy ott volt a Rui Costa, Luis Figo, Vitor Baia, Joao Pinto, Nuno Gomes, Pauleta-féle korosztály, melyet “aranygenerációként” aposztrofált a közvélemény, ifjú kori sikereiket viszont felnőtt szinten csak Eb-ezüsttel tudták megfejelni.

2291Az Eb egyik legjobb meccse, a magyar-portugál (fotó: gq234.com)

A sors fintora, hogy Portugália akkor ülhetett fel az öreg kontinens trónjára, amikor nem is igazán várták. A 2016. évi Franciaországban rendezett torna előtt sokan beszéltek a világbajnok német válogatottról, a házigazda franciákról, a mindig nagy esélyesként érkező spanyolokról, az Antonio Conte által vezetett Olaszországról vagy épp a fiatalos lendületet képviselő Belgiumról. Portugália ugyanakkor nem első számú esélyesként szerepelt a köztudatban, sokkal inkább afféle sötét lóként.
Csoportkörös szereplésük alapján se lehetett túlságosan sokat várni Cristiano Ronaldóéktól, hiszen se Izlanddal, se Ausztriával, se hazánkkal nem bírtak a kvartettben (az ellenünk elért 3-3 számunkra örökké emlékezetes mérkőzés marad), és végül csoportharmadikként kullogtak tovább a magyar és az izlandi válogatott mögött. A legjobb tizenhat között Horvátországot hosszabbításban győzték le a portugálok, majd Lengyelország ellen is játszottak egy döntetlent, hogy aztán büntetőpárbajban meneteljenek tovább. A későbbi Eb-győztes tehát úgy jutott a legjobb négy közé, hogy rendes játékidőben megnyert meccse nem volt.
Ugyanakkor a négy között már előszedte legjobb arcát a portugál csapat, Wales ellen rendkívül meggyőző volt az együttes, Ronaldo és Nani találatai pedig döntőbe lőtték őket! Így tehát 2004 után ismét megkísérelhetett finálét nyerni Portugália. Ami akkor nem sikerült a luzitánoknak, az most megvalósult: Éder hosszabbításban szerzett góljával elhódították első Európa-bajnoki címüket, ennek jogán kvalifikálták magukat az idei Konföderációs Kupára.

A KERET

Természetesen egy bemutató cikk nem lenne bemutató cikk, ha nem vizsgálnánk át tüzetesen a portugál válogatott keretét, amely ott lesz az oroszországi Konföderációs Kupán. Nézzük posztról posztra!

KAPUSOK: Rui Patrício (Sporting Lisszabon), José Sá (Porto), Beto (Sporting Lisszabon)

A válogatott kezdőkapusa egyértelműen Rui Patrício, ő védett az Európa-bajnokságon, és ő áll a kapuban a világbajnoki selejtezőmérkőzéseken is. Az Eb-n őt választották a torna legjobb kapusának is!

VÉDŐK: Bruno Alves (Rangers), Pepe (Real Madrid), Luís Neto (Zenit), Raphaël Guerreiro (Borussia Dortmund), José Fonte (West Ham United), Nélson Semedo (Benfica), Eliseu (Benfica), Cédric Soares (Southampton)

Igazán remek csapatok jó nevei alkotják a portugál védelmet, Európa legjobb bajnokságaiból verbuválhatott Fernando Santos szövetségi kapitány. Ami talán feltűnő, hogy a belső védők a veterán korosztályba tartoznak: Alves, Fonte és Pepe 35, 33 illetve 34 esztendősek. A széleken viszont fiatalos lendülettel operál Portugália, Guerreirót sokan a világ egyik legjobb bal bekkjének tartják, aki ráadásul középpályán is bevethető, illetve Nélson Semedóért is sok európai elitklub áll sorba állítólag.

KÖZÉPPÁLYÁSOK: Joao Moutinho (Monaco), Danilo (Porto), William Carvalho (Sporting Lisszabon), André Gomes (Barcelona), Pizzi (Benfica), Adrien Silva (Sporting Lisszabon), Bernardo Silva (Manchester City), Nani (Valencia), Gelson Martins (Sporting Lisszabon)

A portugál középpálya is számos tehetséget valamint rutinos labdarúgót vonultat fel. Joao Moutinho vagy épp Nani egyértelműen a tapasztalatot képviselik, előbbi például karrierje egyik legjobb szezonját futotta 30 esztendősen, és a Monaco színeiben francia bajnok lett, továbbá elődöntőt játszott a Bajnokok Ligájában.
De találunk sokak által körül rajongott játékost is William Carvalho személyében, akit állítólag több élcsapat is mozdítana Lisszabonból, akárcsak az ifjú szélsőt, Gelson Martinst. André Gomesnek, a Barcelona középpályásának nem volt jó szezonja, ő a válogatottban bizonyíthatja, hiba őt leírni.
A legfelkapottabb név jelenleg talán Bernardo Silva, akit néhány héttel ezelőtt igazolt le az angol élvonalbeli Manchester City, méghozzá komoly összegért cserébe: 50 millió eurót fizetett a dúsgazdag klub! Bernardo Silva egyértelműen a luzitánok egyik nagy erőssége lehet a tornán.

CSATÁROK: Cristiano Ronaldo (Real Madrid), André Silva (AC Milan), Ricardo Quaresma (Besiktas)

Cristiano Ronaldónál nagyobb név nincs a portugál keretben (az egész világon sem igazán), egyértelműen ő lehet az Eb-győztes legfőbb vezéregyénisége a Konföderációs Kupán. A 32 esztendős támadó kiváló szezont futott, a Real Madriddal spanyol bajnok és BL-győztes is lett, gólkirályi címet szerzett a legrangosabb európai kupasorozatban, minden sorozatot figyelembe véve pedig 46 meccsen 42 gólt termelt a királyi gárda színeiben, ami hihetetlen adat!

Cristiano-Ronaldo-and-Andre-Silva-696x464Cristiano Ronaldo és a háttérben André Silva (cronaldodaily.com)

André Silvától, a portugál válogatott 21 esztendős csatárától azt várják, hogy továbbvigye a portugál csatárhagyományokat, ugyanis ezen a poszton Pauleta és Nuno Gomes óta egyértelműen válsággal küszködtek az ibériaiak. Az ifjú támadó azonban berobbant a köztudatba, a Porto játékosaként 44 meccsen 21 gólt jegyzett idén, és ez elég is volt arra, hogy a világ egyik legeredményesebb klubja, az olasz AC Milan leigazolja őt.
Ricardo Quaresmáról hiba lenne megfeledkezni, hiszen a roppant technikás támadó segített megvédeni a Besiktasnak a török bajnoki címet. Hat gólja nem kiemelkedő, 29 mérkőzésen kiosztott 13 asszisztja annál inkább!

Szövetségi kapitány: Fernando Santos

A portugál válogatottat trenírozó 62 éves mester egyértelműen karrierje legnagyobb sikerét érte el azzal, hogy a luzitánokat Európa-bajnoki címig vezette. De nyert bajnoki címet a Portóval, Görög Kupát az AEK Athénnal, és edzette a görög válogatottat is többek között, akikkel a 2014-es világbajnokságon eljutott egészen a nyolcaddöntőig.

fernandosantos-cropped_134qdo0t9tj0u10xvhnx9f7oygFernando Santos, a sikerkovács (fotó: goal.com)

Ha arra akarunk választ adni, mire lehet képes Portugália a tornán, keretüket elnézve egyértelműen a kupa legnagyobb esélyesei között kell emlegetnünk őket, alighanem Németországgal karöltve. A 8 csapat közül épp a bordó-zöldek rendelkeznek a legdrágább kerettel, ez is megmutatja, micsoda potenciál rejlik ebben a gárdában. A csoportból való továbbjutás egyértelműen elvárás Oroszország, Mexikó és Új-Zéland mellől.
Jelenlegi formájuk is bizakodással töltheti el a portugálokat, hiszen a Svájc elleni 2-0-t leszámítva nem kaptak ki tétmeccsen a tavalyi Eb óta, a világbajnoki selejtezőcsoportban pedig nem fenyegeti veszély a 2. helyüket (bánatunkra…).

Portugália csoportmeccseinek időpontja:

Portugália – Mexikó (június 18., 17:00)
Oroszország – Portugália (június 21., 17:00)
Új-Zéland – Portugália (június 24., 17:00)