Konföd. Kupa: Statisztikák, legek, érdekességek

Június 17. és július 2. között rendezik meg Oroszországban a 10. Konföderációs Kupát. Az első torna óta eltelt 25 év alatt 9 kupát rendeztek meg, amely során sok minden történt. Ezeket vesszük most sorra röviden statisztikák és érdekességek formájában!

5840476bc36188fd1b8b4593

Ezért a trófeáért folyik majd a harc (Forrás: rt.com)

A legelső Konföderációs Kupát 1992-ben rendezték meg Szaúd-Arábiában, ám az első két kiírásban még hivatalosan Fahd király-kupának hívták. Először még csak négy, viszont másodjára már hat csapat vett részt a tornán. Jelenleg az Ázsia-kupa, a Copa America, a CONCACAF-aranykupa, az OFC-nemzetek kupája, az Európa-bajnokság és a világbajnokság győztesei vesznek rajta részt.

Ahogy az előző bekezdésben is említettük, a Konföderációs Kupán a kontinensbajnokságok nyertesei vesznek részt, illetve a következő világbajnokságnak helyet adó ország, ami jelenleg Oroszország. Előfordulhat az is, hogy a világbajnok egyben a saját kontinensbajnoka is, ezért ilyenkor a kontinensbajnokság döntőjének másik résztvevője is kvalifikálja magát a sorozatba. A 2005-ös kupán Brazília volt a világbajnok és a Copa America győztes is, ráadásul a következő világbajnokság házigazdája Németország volt, akik a világbajnoki döntő másik résztvevői is voltak. Ebben az esetben a Copa America finálé másik résztvevője vett részt a kupában, aki akkor Argentína volt.

Brazil v Spain: Final - FIFA Confederations Cup Brazil 2013

Brazília a címvédő (Forrás: sikids.com)

1992-es alapítása óta a döntőbe legtöbbször Brazília jutott, szám szerint öt alkalommal, ebből négyszer meg is nyerték a tornát, ahogy a legutóbbi 2013-as kupán is Spanyolország ellen hazai közönség előtt. Ezzel ők a legtöbb Konföderációs Kupát nyerő ország is. Argentína háromszor döntőzött, de ebből csak egy alkalommal tudtak nyerni, az első tornán, 1992-ben a házigazda Szaúd-Arábia ellen. Franciaország kétszer került döntőbe, és mind a kétszer nyerni tudtak. Argentína mellett Dánia és Mexikó egyszeres győztesek.

2790609_xbig-lnd

Ronaldinho szerezte a legtöbb gól a Konföderációs Kupákon (Forrás: FIFA.com)

A Konföderációs Kupák örökös gólkirálya holtversenyben Ronaldinho és a mexikói Cuauhtémoc Blanco egyaránt 9 góllal. Őket Fernando Torres követi összesen 8 találattal, a harmadik helyen pedig két brazil játékos, Adriano és Romario áll 7-7 góllal. Érdekesség, hogy Romario mind a 7 gólját az 1997-es szaúd-arábiai tornán lőtte, a 2001-es kupán pedig, amit Japán és Dél-Korea együtt rendezett, 7 játékos lett holtversenyben gólkirály, de mindannyian csak 2 találatig jutottak. Emellett elég sok játékos, szám szerint 11 ért el mesterhármast a Konföderációs Kupák történetében.

Sajnos egy tragikus esemény is beárnyékolja a tornát. A 2003-as Konföderációs Kupán a Kamerun–Kolumbia elődöntő 73. percében a kameruni Marc-Vivien Foé összeesett a pályán. 45 percig próbálták újraéleszteni, de már nem tudták az életét megmenteni.