Konföd. Kupa: Németország először hódította el a trófeát! – videóval

Ma este rendezték meg az oroszországi világbajnokságot egy évvel megelőző Konföderációs Kupa fináléját, melyet a chileiek a németek ellen küzdöttek meg a végső győzelemért. A végjáték izgalmas lett, de a németek ha szűken is, de először nyertek finálét a kupasorozat történetében!

IMG_20170702_220440A németek az első Konföderációs Kupa diadaluknak örülhettek (forrás: twitter.com/DFB_Team_EN)

A Konföderációs Kupa szentpétervári fináléjában Chile Németországgal csapott össze. A két válogatott már a csoportkörben találkozott egymással, akkor 1-1 lett annak a meccsnek a vége.

Úgy tűnt, a döntőt Chile kezdi jobban, az ötödik percben majdnem előnybe is került a dél-amerikai válogatott. A kipattanót Vidal tűzte rá, ám ter Stegen lábbal mentett! A 20. minutumban nagy ziccert is elpuskázott a chilei nemzeti csapat. Ekkor Vidal löketét még fogta a kapus, majd Sánchez rosszul ért a kipattanóba.

Ám ami kimaradt az egyik oldalon, az bement a másikon! Szintén a 20. percben jártunk, amikor Németország megszerezte a vezetést! Diaz hibája után Werner passzát követően Stindl lőtte a labdát Bravo kapujába! Werner második gólpasszát osztotta ki a tornán, míg Stindl a harmadik találatát szerezte (0-1)!

IMG_20170702_220535Stindlt (közepén) lehetett éltetni a végül mindent eldöntőnek bizonyuló gólja után (forrás: twitter.com/DFB_Team)

Ezek után itt is, ott is adódtak helyzetek, ám a félidő vége előtt a németek megduplázhatták volna előnyüket, Goretzka viszont Bravóba lőtte a labdát közelről.

A chileieknek 12 lövésük volt a szünetig, a németeknek csak 5 – előbbiek 3-szor, míg a Nationalelf 2-szer talált kaput a fordulásig. A dél-amerikaik mezőnyben nagyon magabiztosak voltak, nem volt sokszor a németeknél a játékszer (63-37%).

Löw válogatottja a szünet után megerősítette volna vezetését, viszont Draxler löketénél nagyot mentett blokkolva Jara az 56. percben. Három perccel ezután egy kis csetepaté alakult ki, melynek végén Kimmich és Vidal is egy-egy sárga lappal gazdagodott. A 63. minutumban Jara lenyomott egy könyököst, amely Werner állat találta telibe, jött a videóbírózás, a chilei pedig csak sárgát kapott piros helyett, pedig a megmozdulás szándékossága kétségtelennek tűnt. A 72. percben Chile igyekezett betalálni, ám Sánchez beadása után Vargas lökete Ginterről pattant ki, majd újra Sáncheznél volt a labda, viszont ekkor pedig Rudy mentett. A 84. percben Puch nagyszerűen tette vissza a labdát Sagalnak, utóbbi pedig kevéssel pályára lépését követően küldte a lényegében üres német kapu fölé sokkal a labdát. Az utolsó percekben iparkodtak a németek, hátha meglesz a második gól, így biztosan bezsebelve az első kupagyőzelmüket a Konföderációs Kupák történetében. A chileiek nagyon elfáradtak, nem is biztos, hogy bírtak volna szusszal a ráadást, bár nyilván be lehet állni védekezve tizenegyesekre jatszani, de az nagy lutri, maximum ez esetben a kontrákban bízhattak volna a chileiek. Bohózatba illő jelenetek is tarkították a rendes játékidő utolsó perceit, Can hozzánőtt a labdához, majd ő és a chilei kapus is sárgát kapott.

Ezek után jött az ötperces ráadás, ennyi ideje volt még Chilének az egyenlítésre, s ezzel együtt a hosszabbítás kiharcolására. A ráadás harmadik percében Stindl igyekezett veszélyeztetni, de a helyén volt a chilei védelem. A 94. minutumban nagyon jó helyről kapott szabadrúgást Chile, adott volt a lehetőség az extra játékidő kiharcolására. Sánchez nagyszerűen kapura is lőtte a labdát, ám ter Stegen kifogta azt. Lényegében ezzel zárult is a finálé!

A döntőt tehát Németország nyerte, mely története során először diadalmaskodott a Konföderációs Kupában!

Konföderációs Kupa, Finálé
Chile – Németország • 0-1 (0-1)A KONFÖDERÁCIÓS KUPA GYŐZTESE: NÉMETORSZÁG!
Helyszín: Szentpétervár Aréna – 57.268 néző. Vezette: Milorad Mazic (szerb)
Gólszerzők: – , ill. Stindl (20.)
Sárga lapok: Vidal (59.), Jara (65.), Vargas (75.), Bravo (90.), ill. Kimmich (59.), Can (90.), Rudy (90+2.)
Kiállítás:

Chile: Bravo – Isla, Medel, Jara, Beausejour – Aranguiz (Sagal, 81.), Diaz (Valencia Rossel, 53.), Hernandez – Vidal, Vargas (Puch, 81.), Alexis Sánchez. Szövetségi kapitány: Juan Antonio Pizzi

Németország: ter Stegen – Ginter, Mustafi, Rüdiger – Kimmich, Stindl, Rudy, Hector – Goretzka (Suele, 90+2.), Draxler – Werner (Can, 79.). Szövetségi kapitány: Joachim Löw

Nagy Dávid