Konföd. Kupa: Ez történt az oroszországi viadalon – összegzés

Tegnap este véget ért az Oroszországban, vagyis a jövő évi világbajnokság helyszinén a Konföderációs Kupa. A világ jelenlegi legjobbjai feszültek egymásnak, végül pedig a németek értek fel a csúcsra, méghozzá első alkalommal!

IMG_20170703_152250Először hódították el a Konföderációs Kupa győztesének járó trófeát a németek! (forrás: twitter.com/FIFAcom)

Csoportkör

A-CSOPORT

A házigazda csoportjában az oroszokon kívül ott volt még a tavalyi Európa-bajnokságot megnyert Portugália, valamint Mexikó, és Új-Zéland.

A torna legelső meccset a házigazda oroszok játszottak Új-Zéland ellen, és nyertek is a kelet-európaiak a papírformának megfelelően. A csoport második meccsén Portugália Mexikóval ikszelt (2-2), egy igencsak élvezetes meccsen. A második fordulóban Új-Zéland sorsa pecsételődött meg Mexikó által – bár az óceániaiak az első félidőben lefocizták a közép-amerikaiakat – , míg a portugálok a házigazda ellen zsebelték be első győzelmüket. Majd a mindent eldöntő fordulóban az oroszok is kiestek, hiszen Mexikó ellen 2-1-es vereséget szenvedtek, Portugália pedig Új-Zéland kiütésével biztosította be csoportelsőségét.

Az A-csoport mérkőzéseinek eredményei

1. forduló
Oroszország – Új-Zéland • 2-0 (1-0)
Portugália – Mexikó • 2-2 (1-1)

2. forduló
Oroszország – Portugália • 0-1 (0-1)
Mexikó – Új-Zéland • 2-1 (0-1)

3. forduló
Mexikó – Oroszország • 2-1 (1-1)
Új-Zéland – Portugália • 0-4 (0-2)

Az A-csoport végeredménye

IMG_20170703_150739


B-CSOPORT

A torna másik négyesében kapott helyet a világbajnoki címvédő, a németek mellett pedig még Chile, Ausztrália és Kamerun szerepelt a kvartettben.

Az első körben sok meglepetés nem történt a B-csoportban, bár Ausztrália megnehezítette a Nationalelf dolgát, Chile pedig kettővel verte Kamerunt. A második fordulóban Németország vagy Chile bebiztosíthatta volna továbbjutását, de a két egymás ellen játszott válogatott szintén 1-1-t játszott, mint Kamerun Ausztráliával. Így az utolsó kör volt a mindent eldöntő, még Afrika és Ázsia bajnokának is volt esélye az elődöntőbe jutásra. Az ausztrálok álltak ehhez a legközelebb Chile ellen, hiszen az első félidőt megnyerték, de végül ikszeltek, míg a németek 3-1-re legyűrték Kamerunt, így a világbajnoki címvédő és a dél-amerikai ország válogatottja jutott be a legjobb négy közé.

A B-csoport mérkőzéseinek eredményei

1. forduló
Kamerun – Chile • 0-2 (0-0)
Ausztrália – Németország • 2-3 (1-2)

2. forduló
Kamerun – Ausztrália • 1-1 (1-0)
Németország – Chile • 1-1 (1-1)

3. forduló
Németország – Kamerun • 3-1 (0-0)
Chile – Ausztrália • 1-1 (0-1)

A B-csoport végeredménye

IMG_20170703_150755


Elődöntők

Chile – Portugália
A Chile – Portugália elődöntővel kezdődött meg a kieséses szakasz. A találkozó esélyesei Ronaldoék voltak, ám egy izgalmakkal teli meccsen a rendes játékidőben nem született gól, ahogy a hosszabbításban sem.

Ezt pedig egy őrületes tizenegyespárbaj követte – Bravo három büntetőt is kifogott, így lényegében neki köszönhetően jutott fináléba Chile, 3-0-ra megnyerve a meccset büntetőkkel!

Németország – Mexikó
A németek ezzel szemben sokkal könnyebben jutottak be a döntőbe. Németország Goretzka révén már a meccs elején 2-0-s előnyt szerzett, úgy, hogy a gólszerző a 6. és a 8. percben köszönt be! A szünetig maradt a kétgólos német előny. A fordulás után Werner révén lőttek még egyet a németek, majd szépített később Mexikó – talán a torna legnagyobb góljával -, a pontot az i-re pedig Younes tette fel a 91. percben, így 4-1-es sikerrel abszolválta elődöntőjét a fiatal, és nagyon energikus német válogatott.


Bronzmérkőzés Portugália – Mexikó • 1-1 (0-0), h.u.: 2-1
A bronzmeccsen is két olyan válogatott játszott egymás ellen, amelyek már a csoportkörben is találkoztak. Akkor iksz lett a portugál – mexikói meccs vége.

A bronzmeccsen Ronaldo nem lépett pályára, megkapta kimenőjét ikrei születése miatt.

A harmadik helyért vívott csata elképesztően alakult. Az első játékrészben ugyan gól nem esett, de a portugálok részéről Silva tizenegyest hibázott. A folytatásban Neto öngólja révén került előnybe Mexikó. Úgy tűnt, a bronz a közép-amerikaiké lesz, viszont a 91. minutumban Pepe kiharcolta a hosszabbítást!

Egyre keményebb lett a találkozó a félórás ráadás során, melynek első félidejében újból tizenegyeshez jutottak a portugálok, s ekkor már a “másik” Silva értékesítette a büntetőt. Ezután viszont megfogyatkozott Portugália, ám a játékuk maradt egy darabig veszélyes. A legvégéhez közeledve mexikóiaknak volt esélye az egyenlítésre, de ez nem sikerült, ráadásul tőlük is kiszórt a bíró egy embert, sőt még a szövetségi kapitányukat is. Viszont a vége 2-1-es portugál siker lett, így a tavalyi Eb-győzelem után ismét éremmel tért haza egy tornáról Santos legénysége.


FináléChile – Németország • 0-1 (0-1)
A döntő csak egy gólt hozott, és talán olyan izgalmas nem is volt, mint a bronzmeccs. A Nationalelf a 20. percben egy nagyszerű összjáték után Stindl régen került előnybe, majd kiderült, ez a trófea elhódításához is elég volt. Nagyobb helyzetei egyébiránt a chileieknek adódtak, de nem tudtak élni velük, bár a lefújás előtt kis híján szabadrúgásból egyenlített Sánchez. A németek első alkalommal nyerték meg a Konföderációs Kupát, melyet Szentpétervár városában emelhettek a magasba.


A góllövőlista élmezőnye
1. • Werner – GÓLKIRÁLY; Stindl, Goretzka (Németország) – 3 gól
4. • Cristiano Ronaldo – 2 gól

A torna gólkirálya Werner lett, de a némettel egyetemben 3-3 gólt lőtt még két játékos is a Nationalelfből, ám Stindl és Goretzka azért maradtak alul, mert Werner két gólpasszt is ki tudott osztani a tornán, ezért lett az RB Leipzig labdarúgójáé az aranycipő!

Díjazottak
A gólkirályi címen kívül több díjat is kiosztottak az egyéni legjobbak között.

A torna legjobb játékosának a FIFA a német válogatott csapatkapitányát, Julian Draxlert választotta. A 23 esztendős játékos megérdemelten zsebelte be ezt az elismerést, a tornán pedig 1 gólt lőtt és 1 gólpasszt is kiosztott.

A Konföderációs Kupa legjobb kapusának Claudio Bravót választották meg. A chilei hálóőr számára sovány vigasz lehet az aranykesztyű, de joggal kapta meg ezt az elismerést, főként a Portugália elleni elődöntőben nyújtott teljesítményéért.

Nagy Dávid