FIFA: újabb módosítások – sajtóhír

Tovább bővítené a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség a világméretű tornák számát, erről írt a Washington Post, amely kiemeli, Gianni Infantino kardoskodik a tervezet, jobban mondva ötlet mellett. A lap szerint egy meg nem nevezett multimilliárdos befektető 25 milliárd dolláros támogatást nyújtana.

realnoszfu

Legutóbb a Real Madrid nyerte a klub-vb-t. Kérdés, meddig rendezik meg a sorozatot jelenlegi formájában? – fotó: fifa.com

Két új ötlettől beszélt a FIFA márciusi kongresszusán Gianni Infantino elnök. Az egyik az UEFA Nemzetek Ligája mintájára kétévente megrendezendő verseny lenne, míg a másik a klub világbajnokságot váltaná fel.

Nézzük a részleteket. Mint korábban kiderült, ősszel indul a Nemzetek Ligája az UEFA égisze alatt, ez hivatott kiváltani a tét nélküli felkészülési mérkőzéseket. Ez a változat már idén szeptemberben elrajtol, míg a FIFA verziója hét, földrajzi alapú divízió selejtezőivel indulna, majd egy nyolccsapatos minitornával érne véget. Az öreg kontinens a szuperdöntőre három, míg Dél-Amerika két válogatottat adna. A tervezet szerint 2021-ben indulna a széria, s a szuperfinálét páratlan évek októberében vagy novemberében rendeznék meg.

Ami a győztest illeti, 75 millió dollárt vihetne haza, csak összehasonlításképp a 2014-es világbajnokságot megnyerő német válogatott 36 milliót vihetett haza, de a hamarosan kezdődő oroszországi torna győztese is „mindössze” 38 milliót tehet zsebre.

A FIFA szerint az új sorozat nem veszélyezteti a klasszikus vb-t, amely 2026-tól a jelenlegi 32-ről negyvennyolc csapatosra duzzad. Infantino szerint ez az új sorozat elmélyítené a szurkolók és a labdarúgás kapcsolatát.

Mindez végleg leradírozhatja a térképről a Konföderációs Kupát, amelyet az új mintájú klubvilágbajnokság válthat ki. A sorozatot az eddigi hét helyett huszonnégy csapattal bonyolítanák le, mindezt négyévente tervezik megrendezni, s mindegyik kontinensről szerepelnének klubok, Európából tizenkettő kaphat lehetőséget.

Ez ugyanakkor azt is jelentheti, hogy a válogatott labdarúgók még több találkozót lesznek kénytelen játszani. Nem elképzelhetetlen akár a nyolcvan-kilencven mérkőzés sem akár.

~GS~