Ázsia-kupa: megszenvedett, de negyeddöntős a címvédő és a házigazda is – videóval

Ma folytatódtak a nyolcaddöntőbeli küzdelmek a 17. alkalommal megrendezésre kerülő AFC Ázsia-kupán. Pályán volt három favorit is, köztük a címvédővel, és a házigazdával. A címvédő ausztrálok fölényben játszottak végig, mégsem tudtak nyerni csak a tizenegyespárbajban, míg a japánok szűk sikert arattak az ellenük nagy fölényben játszó szaúdiak felett. A nap utolsó meccsén a házigazda Egyesült Arab Emírségek válogatottja pedig ugyancsak megizzadt, hiszen a kirgizek ellen egy ötgólos meccsen csak a hosszabbításban tudtak nyerni, ráadásul kis híján a legvégén is egalizált a házigazda ellenfele!

Tomiyasu fejesgóljával múlta felül Japán Szaúd-Arábia válogatottját! (forrás: twitter.com/afcasiancup)

Az AFC Ázsia-kupán ma folytatódtak a nyolcaddöntők küzdelmei, elsőként pedig a Japán – Szaúd-Arábia összecsapást rendezték meg hétfőn. A találkozó esélyesei a japánok voltak.

Ennek megfelelően viszonylag korán, már a 23. percben előnybe került Japán Tomiyasu fejesgólja révén (1-0)! Ez az egyetlen gól ráadásul a legvégéig kitartott, méghozzá úgy, hogy a szaúdiak összesen 15(!) lövésig jutottak, de ezek közül csak 1 ment kapura! Emellett Japán 23 %-os labdabirtoklása is elég volt a sikerhez, és az 5 lövésük amiből 2 kapura ment, és ugye 1 pedig gól lett. Szóval hiába volt nagy mezőnyfölényben és jutott el több lövésig a szaúdi válogatott, mégis a japánok jutottak be a kontinensviadal negyeddöntőjébe. Japán válogatottja a legjobb 8 között a meglepetésre negyeddöntőbe jutó Vietnám nemzeti csapatával játszik majd. Érdekességek, hogy Japán az Ázsia-kupa történetében mindig, amikor a kieséses szakaszban klegyőzte 1-0-ra Szaúd-Arábiát (1992, 2000) megnyerte a tornát, így a kérdés most szintén nyitott lehet.

Ázsia-kupa, nyolcaddöntő
Japán – Szaúd-Arábia • 1-0 (1-0)
Gólszerzők: Tomiyasu (23.), ill.


Ryan bravúrjai is kellettek Ausztrália továbbjutásához! (forrás: twitter.com/afcasiancup)

A nap második nyolcaddöntőjén a címvédő Ausztrália ellenfele Üzbegisztán volt. Az összecsapás esélye természetesen a regnáló bajnok volt, melyet mi sem mutat jobban annál, hogy az ausztrálok 17 próbálkozásából 9 kapura is ment, ám az üzbégek hálóőre állta a sarat. Természetesen labdabirtoklás terén is nagy fölényben játszottak az ausztrálok (60-40%), viszont gólt szerezniük nem sikerült a rendes játékidőben, és a kétszer tizenöt perces ráadásban sem, ahogy ez az üzbégeknek sem jött össze.

Végül tehát a döntés a tizenegyespárbajra maradt, melyet az ausztrálok kezdtek, és Milligan értékesítette is az első büntetőt, majd Shukurov is eredményes volt Üzbegisztán részéről (1-1). A második kör elején viszont hiba csúszott Behich számításába, aki kihagyta az ausztrálok tizenegyesét, majd Tukhtakhujaev is hibázott, Ryan kapus hárítani tudta az ő büntetőjét, így nem változott az eredmény (1-1). A harmadik sorozat nyitányán Kruse nagyon magabiztosan értékesítette a címvédő büntetőjét, majd Alibaev is betalált, így továbbra is egál volt az állás (2-2). Az ausztrálok következő büntetőjét Giannou végezte el, aki szintén nagyon magabiztosan vette be az üzbégek kapuját, majd Bikmaev középre, a cél alá célzott lövését Ryan hárította, így lépéselőnybe kerültek az ausztrálok (3-2)! A végén Leckie állt a labda mögé, aki tudta, ha belövi a labdát, akkor hazája bejut a negyeddöntőbe, és ennek megfelelően meg is oldotta ezt a feladatot az ausztrál labdarúgó, így végül ha nehezen is, de érvényesült ebben a párharcban is a papírforma (4-2)! A meccs hőse tehát Ryan lett, aki az üzbégek összes lövését hárította a tizenegyespárbajig, ugyanis Üzbegisztán mindkét próbálkozását nagy védése követte a 120 percnyi játék során!

Ausztrália – Üzbegisztán • 0-0, büntetőkkel: 4-2


Khalil tizenegyese döntött a házigazda nyolcaddöntőjén! (forrás: twitter.com/afcasiancup)

A nap utolsó, harmadik nyolcaddöntőjén a házigazda Egyesült Arab Emírségek ellenfele Kirgizisztán volt, és természetesen a hazaiak voltak a párharc favoritjai.

A várakozásoknak megfelelően előnybe is került az Egyesült Arab Emírségek válogatottja egy szögletet követően a 14. percben, amikor Esmael fejese landolt a kirgizek kapujában (1-0)! Viszont jött a válasz a 26. percben, amikor Murzaev találd be kirgiz részről, aki a palesztinok elleni meccs hajrájában is fontos góljával pontot szerzett válogatottjának (1-1)! A 30. percben ráadásul kényszerű cserét kellett végrehajtani a hazaiaknál, ahol a gólpasszt fejjel adó Ghanim helyét Al-Saadi vette át. A szünetig ezután már nem változtatott az eredmény, vagyis 1-1-es állásnál mentek pihenni a csapatok.

A fordulást követően a 64. percig kellett várni a találkozó újabb góljára, amikor egy zseniálisan előre emelet labdát juttatott a kapuba Ali Ahmed Mabkhout, ezzel pedig ismételten előnybe került a házigazda válogatottja (2-1)! A hajrához közeledve viszont teret nyertek maguknak a kirgizek, akik egyre közelebb jártak az egyenlítéshez. Végül pedig össze is jött nekik, ugyanis a négyperces hosszabbítás első percében egy szögletet követően Rustamov volt eredményes (2-2)! Ennek következtében lassacskán jöhetett a kétszer tizenöt perces hosszabbítás.

A plusz kétszer tizenöt perces ráadásból úgy tűnt, a házigazdák jönnek ki jobban, ugyanis büntetőhöz jutott az Emírségek nemzeti csapata, melyet a 102. percben értékesített is Khalil, bár nem sokon múlt, hogy Kadyrbekov hárítson (3-2)! A hosszabbítás második félidejének, egyben a meccsnek is a legvégén egalizálhatott volna a kirgiz válogatott, de Rustamov lökete a 121. percben a felső lécen csattant, így a hazaiak megúszták a tizenegyespárbajt, és a negyeddöntőben az ausztrálokkal játszanak! Kirgizisztán válogatottja sokszor tetszetős játékot mutatott, és tényleg nem álltak távol attól, hogy akár a tizenegyespárbajt is kiharcolják a házigazda Egyesült Arab Emírségek válogatottja ellen.

Egyesült Arab Emírségek – Kirgizisztán • 2-2 (1-1), hosszabbítás után: 3-2
Gólszerzők: Esmael (14.), Mabkhout (64.), Khalil (102. – büntetőből),  ill. Murzaev (26.), Rustamov (90+1.)


Még két nyolcaddöntő hátra van az idei Ázsia-kupán, melyeket holnap rendeznek meg, és azokról is szintén beszámolunk, lentebb pedig olvashatóak a hátralévő nyolcaddöntőbeli meccsek, valamint a már biztos és a lehetséges negyeddöntős párosítások is!

A hátralévő nyolcaddöntőbeli párosítások

Január 22., kedd
14:00 • Dél-Korea – Bahrein
17:00 • Katar – Irak

A negyeddöntők párosításai

Január 24., csütörtök
14:00 • Vietnám – Japán
17:00 • Kína – Irán

Január 25., péntek
14:00 • Dél-Korea/Bahrein – Katar/Irak
17:00 • Egyesült Arab Emírségek – Ausztrália