Ázsia-kupa: Japán jutott elsőként a döntőbe! – videóval

Eldőlt, hogy melyik válogatott jutott be elsőként a 17. alkalommal megrendezett Ázsia-kupán melynek az Egyesült Arab Emírségek ad otthont. A japánok rangadón győzték le simán az irániakat, a szigetországi válogatott nyerőembere pedig a duplázó Osako volt! Holnap eldől az is, ki jut másodikként a fináléba, Katar vagy a torna házigazdája!

Osako (középen) két góljával az Ázsia-kupa döntőjébe jutott Japán kulcsembere volt! (forrás: twitter.com/afcasiancup)

Rangadót rendeztek meg az Egyesült Arab Emírségekben zajló 17. Ázsia-kupa első elődöntőjében, ugyanis Irán és Japán küzdött meg egymással elsőként az idei kontinensviadalon a döntőbe jutásért!

A találkozó első félidejében a japánok játszottak mezőnyfölényben, viszont 3 lövésükből nem találtak kaput, míg ugyanennyiből az irániak 2-szer is! Épp az irániak kerültek nagy helyzetbe a 22. percben, amikor Azmoun a tizenhatoson belülről eresztett meg egy löketet, viszont a japánok kapusa, Gonda nagyot védett! Hiába volt veszélyesebb viszont ellenfele kapujára az iráni válogatott, gólt ők sem tudtak szerezni a mérkőzés első félidejében.

A második félidőben már kiegyenlített volt a labdabirtoklás aránya, ám hiába próbálkozott 8-szor is kapura lőni Irán, csak 1 lövésük találta el a japánok kapuját, míg Japán 4 próbálkozásából mindegyik kapura ment! De nem csak kapura ment, ugyanis elkezdte a gólgyártást a Japán válogatott az 56. percben! Ekkor Osako fejjel volt nagyszerűen eredményes Minamino beívelését követően (0-1)! Pár perccel később, a 61. minutumban azért próbálkoztak az irániak is, ám Jahanbakhsh löketét védte a japánok hálóőre. Ráadásul a 67. percben kétgólosra növelhette előnyét Japán, miután Minamino lökete Pouraliganji által akadt el, viszont az irániak játékosának kezében, így Chris Beath játékvezető a videóbíró segítségét igénybe véve úgy döntött, tizenegyest ítél a japánoknak! A labda mögé ezek után tehát a 67. percben Osako állt, aki magabiztosan értékesítette nemzeti csapata büntetőjét, ezzel kétgólosra növelte Japán előnyét, egyben duplázott (0-2)! A legvégén, a hosszabbítás első percében ráadásul a japánok megszerezték harmadik góljukat is! A 91. percben Haraguchi a szólóját követően Beiranvand kapus mellett lőtte be a labdát, ezzel beállítva a végeredményt (0-3)! A korábbi négyszeres tornagyőztes Japán (1992, 2000, 2004, 2011) tehát simán győzött, ezzel elsőként bejutva az ázsiai kontinensviadal döntőjébe, ahol a házigazda Egyesült Arab Emírségek, vagy a meglepetésre a legjobb 4 közé jutott Katar válogatottja lesz!

AFC Ázsia-kupa, elődöntő
Irán – Japán • 0-3 (0-0)
Gólszerzők: – , ill. Osako (56., 67. – a másodikat büntetőből), Haraguchi (90+1.)


Az Ázsia-kupa második elődöntőjét holnap délután rendezik meg, így kiderül, hogy ki lesz Japán ellenfele a 17. kontinensviadalon!

A második elődöntő párosítása

Január 29., kedd
15:00 • Katar – Egyesült Arab Emírségek