Euro 2020 selejtező: Az összes elődöntő eredménye egy helyen!

A mai este folyamán rendezték meg az Európa-bajnokság pótselejtezőinek elődöntőit, amelyben a magyar válogatott is érdekelt volt Bulgária ellen. A találkozók közül 4 dőlt el a rendes játékidőben, míg a másik 4 párosításban a hosszabbításra maradt a döntés.

Nem hozott sok helyzetet a Grúzia – Fehéroroszország összecsapás, a továbbjutás kérdését egyetlen korai büntető döntötte el. Ezt a 11-est Okriashvili higgadtan értékesítette a 7. percben. A vendégek nem igazán tudtak veszélyes helyzetet teremteni, így ez a büntető elég volt a grúzoknak továbbjutáshoz.

Grúzia – Fehéroroszország 1-0 (1-0)
Helyszín:
Boris Paichadze Dinamo Arena Vezette: C. Cakir
Gólszerző: Okriashvili (7’ – büntető) ill.

A jóval esélyesebbnek tartott bosnyák válogatott megszerezte az első félidőben a vezetést Krunic révén. Mindkét játékrészben több helyzetet dolgoztak ki Dzekoék, de a második 45 percben egyenlíteni tudtak a vendégek McGinn révén. Az állás nem változott a rendes játékidőben és a kétszer 15 perces hosszabbításban sem, így jöhettek a büntetők. Ezt a párbajt végül az esélytelenebbnek tartott Észak-Írország nyerte meg, miután a hazaiak kétszer, a vendégek pedig csak egyszer hibáztak az 5 kísérlet alatt.

Bosznia-Hercegovina – Észak-Írország 1-1 (1-0)
Helyszín:
Stadio Grbavica Vezette: A. Lahoz
Gólszerzők: Krunic (14’) ill. McGinn (53’)
A büntetőpárbajt 3-4 arányban Észak-Írország nyerte meg!

A magyar válogatott mérkőzéséről részletesebben itt olvashat!

Bulgária – Magyaroroszág 1-3 (0-1)
Helyszín
: Nacionalen Stadion Vasil Levski Vezette: S. Marciniak
Gólszerzők Yomov (89’) ill. Orbán (17’), Kalmár (47’), Nikolic (75’)

Már az első játékrészben kialakult a végeredmény az Észak-Macedónia – Koszovó összecsapáson. A vezetést a hazaiak szerezték meg egy öngólnak köszönhetően, majd Hadergjonaj egyenlíteni tudott. Pár perccel később már ismét a macedónoknál volt a vezetés Velkovski találatának köszönhetően. A második félidőben is többször veszélyeztettek a hazaiak, de újabb gól nem született, így Bardhiékra Grúzia vár majd a döntőben.

Észak-Macedónia – Koszovó 2-1 (2-1)
Helyszín
: National Arena Toshe Proeski Vezette: D. Makkelie
Gólszerzők: Kololli (16’ – öngól), Velkovski (33’) ill. Hadergjonaj (29’)

A magyar válogatott ellenfele az Izland – Románia párosításból került ki. A találkozót sokkal jobban kezdték az északiak, akik az első játékrészben háromszor is bevették a románok kapuját, ebből kétszer érvényesen. A második játékrészben a vendégek felül tudtak kerekedni az Izlandiakon, de Maxim büntetője csak a szépítésre volt elég, így Izland jutott tovább.

Izland – Románia 2-1 (2-0)
Helyszín:
Laugardalsvöllur Vezette: D. Skomina
Gólszerzők: Sigurdsson (16’, 35’) ill. Maxim (63’ – büntető)

Hiába kezdte veszélyesebben a mérkőzést a szerb válogatott, az első félidő nem hozott gólt. A második játékrészben is a 82. percig kellett várni az első találatig, amikor a csereként beálló Milinkovic-Savic szerezte meg a vezetést a vendégeknek. Norvégiának erre még volt válasza Normann révén a 88. minutumban, így jöhetett a hosszabbítás. A ráadás első félidejének végén ismét megszerezte a vezetést Szerbia, ezúttal is a Lazio középpályása révén. Ezt az előnyt már nem engedte ki a kezéből Tumbakovic legénysége, így sikerült kiharcolni a továbbjutást.

Norvégia – Szerbia 1-2 (0-0)
Helyszín
: Ulleval Stadion Vezette: D. Orsato
Gólszerzők: Normann (88’) ill. Milinkovic–Savic (82’, 102′)

Hiába dominált helyzetek számában az első félidőben Skócia, nem tudta megszerezni a vezetést. A második 45 perc kiegyenlített küzdelmet hozott, gól viszont itt sem született, valamint a hosszabbításban sem tudta egyik fél sem feltörni a másik védelmét. A tizenegyeseknél az izraeliek részéről az első rúgó, Zahavi hibázott, ami végül megbosszulta magát, mivel a hazaiak egyszer sem rontottak, ezáltal továbbjutottak.

Skócia – Izrael 0-0 (0-0)
Helyszín:
Hampden Park Vezette: O. Hategan
Gólszerző: – ill.
A büntetőpárbajt 5-3 arányban Skócia nyerte meg!

A várakozásoknak megfelelően nagyon kiegyenlített párharcot hozott Szlovákia és Írország csörtéje. Mindkét fél előtt adódtak helyzetek bőven a 90 és a ráadás 30 percben is, de egyikből sem született meg a mindent eldöntő gól. Így ebben a párosításban is a büntetőkre maradt a döntés. Az első két sorozatot mindkét csapat hibátlanul teljesítette, ám ezt követően az írek kétszer is hibáztak, amit a szlovák válogatott kihasznált és tovább is jutott.

Szlovákia – Írország 0-0 (0-0)
Helyszín:
Tehelné pole Vezette: C. Turpin
Gólszerző:ill. –
A büntetőpárbajt Szlovákia nyerte meg 4-2 arányban!

 

A selejtezők döntőinek párosításai:

Magyarország – Izland

Grúzia – Észak-Macedónia

Szerbia – Skócia

Észak-Írország – Szlovákia