Vb-selejtező: Messi jóvoltából győzelemmel rajtolt Argentína – videóval

Ugyan Európában még javában tartanak a jövőre halasztott Európa-bajnokság pótselejtezőinek számító Nemzetek Ligája-playoff küzdelmei, időközben – féléves késéssel – péntekre virradóra Dél-Amerikában megkezdődtek a 2022-es világbajnokság selejtezői…

 

Argentína szenvedve ugyan, de esélyeshez méltóan megnyerte első mérkőzését a világbajnoki selejtezősorozatban, miután magyar idő szerint péntek hajnalban 1-0 arányban felülmúlta Ecuador csapatát a zárt kapus La Bombonerában.

A papírformának megfelelően a házigazdák kezdték aktívabban a találkozót, L. Martínez közeli lövését azonban blokkolták az ecuadori védők öt perc elteltével. Nem sokkal később pedig Ocampos megindulását az előtte keresztbe csúszó Estupinan csak szabálytalanul tudta megakadályozni a büntetőterületen belül, így a chilei játékvezető tizenegyest ítélt. A büntetőt Lionel Messi magabiztosan értékesítette, tökéletesen helyezett kísérletét A. Dominguez kapus annak ellenére sem védhette, hogy jó irányba vetődött. Lendületben maradtak a gauchók, noha további lehetőségeket egy darabig nem is tudtak kialakítani. Kisvártatva a PSG-ben szereplő Paredes kapta meg a meccs első sárga lapját, miután csúnyán elkésve taposta meg Re. Ibarrát. A játékrész hajrájában az ecuadori kapitány, E. Valencia is besárgult, éppen a korábban figyelmeztetett Paredes elleni faultját követően. A ráadásban alakította ki első lehetőséget a vendég csapat Armani kapuja előtt, egy pontrúgást követő beívelés utáni csúsztatásnál azonban a kapu torkában többen is lesen tartózkodtak.

1-0-val kezdődött tehát a második félidő, és továbbra is a házigazda volt aktívabb, és néhány perccel a térfélcserét követően a kapu torkából Ocampos lövésével szemben az ecuadori kapus mutatott be bravúros védést. Ahogy haladt előre a mérkőzés, egyre inkább próbálta átvenni a kezdeményezést a hátrányban lévő, esélytelenebb csapat, azonban Estupinan néhány ígéretes szélső elfutásán kívül többre nem igazán futotta erejükből, Armani kapus minden egyes próbálkozásukat magabiztosan hatástalanította. Menet közben a találkozó fizikai jellege is egyre inkább kezdett kidomborodni, mindkét oldalt láthattunk néhány kemény belépőt, de sárga lapot már csak Otamendi kapott bő tíz perccel a vége előtt. A végjátékhoz közeledve az argentinok többször is ellenakcióból voltak veszélyesek, Messi átlövését azonban blokkolták, Ocampos elől pedig a kapu előterében tisztáztak, így végül egy mérsékelt iramú találkozón egyetlen tizenegyesgól döntött az argentinok javára.

Argentína – Ecuador 1-0 (1-0)
Helyszín: Estadio Alberto J. Armando (La Bombonera), Buenos Aires; Vezette: Tobar Vargas (chilei)

Gólszerző: Messi (13. – büntetőből), ill.
Sárga lapok: Paredes (21.), Otamendi (78.), ill. E. Valencia (43.)
Kiállítva:ill.

Argentína: Armani – Montiel (Foyth 84.), Martínez Quarta, Otamendi, Tagliafico – De Paul, Paredes, Acuna (Salvio 66.) – Messi, Ocampos (N. Dominguez 84.) – L. Martínez (Alario 76.). Szövetségi kapitány: Lionel Scaloni.

Ecuador: A. Dominguez – Ferigra (Preciado 46.), Arreaga, Arboleda, Estupinan – Re. Ibarra (Plata 64.), Gruezo, Franco, M. Caicedo (Ro. Ibarra 79.) – E. Valencia, Mena Delgado (Estrada Martínez 87.). Szövetségi kapitány: Gustavo Alfaro.

 

Ami a többi mérkőzést illeti, Paraguay és Peru egy fordulatos meccsen végzett 2-2-es döntetlenre egymással két duplázó játékos főszereplésével. A legutóbbi vb-n résztvevő vendégek szereztek vezetést, ám a második félidőben a csereként beállt Angel Romero negyedórán belül szerzett két góljával fordítani tudtak a paraguayiak, ám az ugyancsak duplázó Andre Carillo egy pontot megmentett Peru számára.

Paraguay – Peru 2-2 (0-0)
Gólszerzők: A. Romero (67., 81.), ill. A. Carillo (52., 85.)

A sorozat első fordulójának igazi rangadóján Uruguay nagy csatában múlta felül Chilét 2-1 arányban. Az első félidő hajrájába Luis Suárez büntetőből szerezte meg a vezetést a kétszeres világbajnok számára, melyre nem sokkal a szünet után Alexis Sánchez révén egy pazar támadás végeztével válaszoltak a chileiek. A hazaiak ugyan próbálkoztak becsülettel, de úgy tűnt megosztoznak a pontokon a csapatok, amikor a ráadás perceiben egy rövid felszabadítást Maxi Gómez a tizenhatos előteréből védhetetlenül a hálóba bombázott, így az uruk három ponttal rajtoltak.

Uruguay – Chile 2-1 (1-0)
Gólszerzők: L. Suárez (39. – büntetőből), M. Gómez (90+3.), ill. A. Sánchez (54.)

Világbajnoki selejtező, Dél-amerikai zóna, 1. forduló

Paraguay – Peru 2-2
Uruguay – Chile 2-1
Argentína – Ecuador 1-0
Szombat:
01:30 Kolumbia – Venezuela
02:30 Brazília – Bolívia

A sorozat állása

A sorozat góllövőlistája

(Tabellák: eredmények.com)

További dél-amerkai, főleg argentin labdarúgással kapcsolatos folyamatos, naprakész hírekért kövesd rendszeresen a Futballtangó oldalt!