Egyre több brit játékos áll idegenlégiósnak – íme 21 példa

Habár jellemzően sok külföldi játszik Angliában, az angol válogatott kerete mégis hagyományosan PL-játékosokból áll össze. Nem is csoda, az angol, illetve brit futballisták csak elvétve hagyták el a szigetet – eddig. Elindult egy új trend, most pedig mutatunk 21 olyan futballistát, akik brit létükre más topligák ajtaján kopogtatnak.

Volt egy időszak, amikor a Real Madrid alkalmazott angol játékosokat: Owen, Woodgate, vagy David Beckham voltak ilyenek. Utóbbi ráadásul nem csak Madridban játszott, hanem a Milannál, a PSG-nél és Amerikában is. Így ha légiósokat kerestünk az angol válogatott keretében, jó eséllyel hosszú évekig legfeljebb csak Beckhammel kellett beérnünk. 2014-ben és 2018-ban sem szerepelt az angol vb-keretben külföldön foglalkoztatott játékos, mindenki a PL-ből került be a nemzeti tizenegybe – és a többi brit országban is hasonló volt a helyzet (egy két kivételtől eltekintve, lásd Gareth Bale Wales színeiben). Mostanra viszont egy új trend kezd kibontakozni és a brit fiatalok egyre bátrabban lépnek ki a komfortzónából és próbálják ki magukat más országokban.

Németország az elsődleges célpont

A nyáron több angol sztárcsapat is hajtott a Birmingham ifjú középpályásáért, Jude Bellingham mégis a Borussia Dortmundot választotta. A 17 éves játékos ráadásul rögtön stabil kezdő lett a sárga-feketéknél, ami nagyban elősegíti a fejlődését. Ilyen szempontból jó példa lehetett előtte Jadon Sancho, aki a Manchester City akadémiáját hagyta ott a kevés játéklehetőség miatt, ma pedig már egész Európa egyik legizgalmasabb tehetségeként tekinthetünk rá.

Szintén nagyon fiatalon robbant be a köztudatba Reece Oxford, aki a West Ham színeiben megmutathatta magát a PL-ben, de többször is megjárta a Bundesligát kölcsönben. Jelenleg az Augsburg futballistája és eddig mindössze 35 percet kapott a Bundesligában ebben a szezonban. Jamal Musiala esete is nagyon hasonló az előzőekhez: a Southampton és a Chelsea utánpótlásában is megforduló támadó a Bayern Münchenhez igazolt és idén már gólt is szerzett a Bundesligában a Schalke ellen – mindezt 17 évesen. Amúgy ő az angol mellett 2 alkalommal a német utánpótlás-válogatottat is erősítette már.

Véül pedig ejtsünk szót a Schalkéról is, amely Rabbi Matondo révén egy 20 esztendős, walesi válogatott játékost is a soraiban tudhat. Ő is a City akadémiájáról menekült el Németországba és próbál meghatározó emberré válni Gelsenkirchenben. És említsük meg Jonjoe Kenny-t is, aki tavaly kölcsönben szerepelt a Schalkénál.

Nem csak a francia játékosok mennek Angliába, megy az fordítva is

Sztárjátékosok nem szoktak Franciaországba szerződni Nagy-Britanniából – viszont fiatal, fejlődni vágyó fiatalok igen. Jó példa Stephy Mavididi, aki az Arsenal akadémiáján pallérozódott, majd kölcsönben a Juventus U23-as együttesét is megjárta. Idén júliusban viszont a francia Montpellierhez szerződött és eddig 5 alkalommal vetették be őt a Ligue 1-ben (főleg csereként). Trevoh Chalobah sem találta meg az utat a Chelsea akadémiájáról a felnőtt csapatig, így egy Huddersfield kölcsönadást követően a Lorient-hoz került, ahol eddig 8 percet kapott a bajnokságban.

Szintén Chelsea-s volt Jonathan Panzo, aki 2018-ban a Monacóhoz szerződött, azóta pedig a Cercle Brugge érintésével a Dijonhoz került. A védő pedig alapembere csapatának a Ligue 1-ben, mindössze 19 évesen. Erre pályázik a Stade Reims 21 éves skót utánpótlás-válogatott támadója, Fraser Hornby is, aki csapatával a Fehérvár ellen hullott ki az El-selejtezőben. A felsoroltak között egyébként az a hasonlóság, hogy mindegyikük fontos játékosnak számít hazájuk utánpótlás-válogatottjaiban. Egy kakukktojás van csak: a 30 éves Tope Obadeyi számtalan kisebb angol csapatot és a portugál ligát is megjárva, pályafutása végén kötött csak ki Franciaországban, ahol a Sochaux-ban végül meg tudott ragadni. Júliusban viszont lejárt a szerződése a klubbal, így jelenleg nincs csapata.

 Ha unod a PL-t, menj a Serie A-ba!

Három olyan nagynevű játékos is ott van az olasz ligában, aki a pályafutása korábbi szakaszában folyamatosan a PL-ben szerepelt, az élet viszont úgy hozta, hogy ma már Itáliában “vezetnek le”. Az egyik ilyen Chris Smalling, aki az AS Roma együttesénél talált menedékre a manchesteri évek után: tavaly kölcsönben játszott a Farkasoknál, idén viszont már teljes mértékben a fővárosiaké a játékjoga. Hasonló a helyzet Ashley Younggal is, aki januárban szintén a Unitedtől távozott és az Internél kötött ki. Ő viszont már 35 éves, Smalling a maga 30 évével még több jó évben is reménykedhet Olaszországban. Aaron Ramsey a maga 29 évével jobban áll náluk és a Juventusnál talán a trófeák begyűjtéséhez is nagyobbak az esélyei. A korábbi Arsenal-középpályás viszont még keresi egy kicsit a helyét Torinóban.

Vannak viszont fiatalok is, akik esélyre várnak Olaszországban. Az egyik Ronaldo Vieira, aki a Ledds United neveltjeként, még 2018-ban szerződött a Sampdoriához; most pedig a Hellas Veronánál szerepel kölcsönben. A belső középpályás még csak 22 éves, de már 41 meccse van a Serie A-ban. A skót Liam Henderson már 24 éves, de ő is megmutathatta már magát: játszott a Bariban, a Hellas Veronában, az Empoliban és most a Leccében futballozik. A Celtic neveltje, idén viszont csak a Serie B-ben szerepelhet klubcsapatával.

Spanyolország, a mumus

Habár az egyik legközelebbi célpont, a britek valamiért nem szívesen mennek a La Ligába. Fentebb említettük a Real Madridban megforduló egykori csillagokat, valamint Gareth Bale-t is, de a walesi szélső hazaigazolásával csak két ember maradt hírmondónak a spanyol első osztályban. Ő pedig nem más, mint Kieran Trippier. A 30 esztendős védő a City neveltje volt, később pedig a Barnsley-ban és a Burnley-ben is megfordult, mielőtt a Tottenham lecsapott rá. Tavaly nyáron aztán lecsapott rá 22 millió euróért Cholo Simeone alakulata és az Atletico Madridban próbál kibontakozni. Idén eddig három bajnokin kapott lehetőséget.

Meg kell még említeni viszont a Valencia 17 éves középpályását is, aki idén nagyot robbanthat a meggyengülő csapatnál. Yunus Musah az Arsenal akadémiájáról igazolt tavaly a spanyolokhoz és idén már 4 bajnokin is játszhatott. A New York-i születésű, de ghánai felmenőkkel is rendelkező játékos a Valencia egyik legnagyobb értéke lehet majd a következő években.

Hasonló karrierben reménykedik Arvin Appiah is, aki a Notthingam Forrestet hagyta ott a nagy terveket szövögető – de még csak másodosztályú – Almeriáért. Tavaly nem volt rossz szezonja, vele együtt pedig Jack Harper és Samuel Shashoua is a La Liga 2-ben játszhat majd idén. Előbbi a Real Madrid akadémiájáról kikerülve a a Cartagenában próbál felnőtt rutint szerezni (már 24 éves és a Getafe adta kölcsön); utóbbi pedig a Spurs utánpótlásából került ki Spanyolországba és a Tenerifénél próbál karriert építeni. Oda kell figyelni rájuk.