Európa Liga: A Feyenoord feltámadt Rómában; a PSV otthon kapott ki – videóval

A Bajnokok Ligája után folytatódtak a küzdelmek az Európa Ligában is, ahol szintén a kieséses szakasz vette ma este kezdetét, de itt a másik európai kupasorozattal ellentétben még 32 csapat van versenyben. A cél a legjobb 16 közé jutás volt, így eljöttek a várva-várt odavágók.

Kazim idegenben lőtt találata vetett véget a rómaiak örömének (forrás: uefa.com)

EURÓPA LIGA – LEGJOBB 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT
ODAVÁGÓK

AS Roma – Feyenoord 1-1 (1-0)
Helyszín: Stadio Olimpico, Róma
Vezette: Ovidiu Haţegan (ROU)
Gólszerzők:  Gervinho (22′), ill. Kazim-Richards (55′)
Sárga lapok: Keita (72′), Holebas (72′), Yanga-Mbiwa (86′), ill. Wilkshire (17′), Immers (56′), Clasie (82′)

AS Roma: Skorupski – Holebas, Yanga-Mbiwa, Manolas, Torosidis – Pjanić, De Rossi (Keita 65′), Nainggolan – Verde (Florenzi 75′), Totti (Doumbia 65′), Gervinho
Vezetőedző: Rudi Garcia

Feyenoord: Vermeer – Wilkshire (Karsdorp 30′), Boulahrouz, Kongolo, Nelom – El Ahmadi, Immers, Clasie – Toornstra, Kazim-Richards, Vilhena
Vezetőedző: Fred Rutten

A BL csoportköréből az EL-be pottyanó rómaiak a kezdettől fogva nagy nyomást gyakoroltak hazai környezetben a vendég holland együttesre. A 7. minutumban még Gervinho veszélyes kapáslövése mellé szállt, de a 22. percben góllá érett a Feyenoordra nehezedő teher. A korábban nagy helyzetet elpuskázó elefántcsontparti volt eredményes nagyszerű mozdulattal a kapu előteréből, ahol védője és a kapus sem tudta megakadályozni azt, hogy a labda a hálóba kerüljön. Az Afrika Kupa győztes csatár kapáslövésből szerzett találatát Torosidis laposan belőtt passza előzte meg (1-0). Az afrikai támadó 3 perccel később is óriási helyzetbe került, ám ekkor Verde beadását követően közelről elpattant tőle a játékszer, ami így Vermeer birtokába került. A félidőből hátralévő idő komolyabb esemény nélkül telt el, így az olasz főváros csapatának tagjai örülhettek jobban a pihenőre vonulva.

A fordulást követően 10 percet kellett várni arra, hogy egyenlítsen a Feyenoord! A szabadrúgásból beívelt labdát Immers fejelte kapura, de a próbálkozást bravúrral hárította – szinte repülve – Skorupski, aki a kapufára tolta a játékszert, ami az olasz fővárosi csapat játékosainak bánatára a kapu előterében ólálkodó Kazim-Richards elé pattant, utóbbi pedig könnyedén lőtt gólt az üres kapuba (1-1). Ezzel párhuzamosan nem csak az eredmény egyenlítődött ki, de már az erőviszonyok is, hiszen megélénkült a holland csapat játéka, egyre tetszetősebb, jó elképzelésekkel tarkított támadásokat dolgozott ki a Fred Rutten vezette gárda. Persze a Roma sem állt le. A hajrában az otthon szereplő klub részéről a második félidőben becserélt Doumbia közelről tüzelt kapura, ám kapáslövését Vermeer óriási védése követte. A holland hálóőr újabb szenzációs mozdulattal mentett egy perccel később Torosidis erős löketénél. Mindkét együttes nagyon hajtott a győztes találat megszerzéséért, de ez nem jött össze, így két gól és döntetlen született Olaszország fővárosában. A visszavágóra egy hét múlva kerül sor, melyen az idegenben lőtt góljával és az otthoni szereplés lehetősége miatt kicsit előnyben érezheti magát a holland klub.

PSV Eindhoven – Zenit Szentpétervár 0-1 (0-0)
Helyszín: Philips Stadion, Eindhoven
Vezette: Paolo Tagliavento (ITA)
Gólszerzők: Hulk (64′)
Sárga lapok: Depay (85′), ill. Smolnikov (32′), Ryazantsev (84′), Garay (85′), Danny (90′)

PSV Eindhoven: Zoet – Willems, Isimat-Mirin, Bruma, Arias (Brenet 74′) – Guardado, Hiljemark (Maher 86′), Wijnaldum – Depay, de Jong, Narsingh (Locadia 74′)
Vezetőedző: Phillip Cocu

Zenit Szentpétervár: Lodigin – Smolnikov, Neto, Garay, Criscito – Witsel (Tymoscuk 86′), Shatov, Garcia – Hulk (Arshavin 90+2′), Rondon (Ryazantsev 76′), Danny
Vezetőedző: Villas-Boas

A PSV azt az orosz Zenitet látta vendégül, amely a Bajnokok Ligája csoportkörét a 3. helyen zárta, így a második számú európai kupasorozatban folytathatta a szereplését.
Mindkét klub egy-egy nagy helyzetet dolgozott ki az első játékrészben. A 13. percben a hazaiak álltak közel a gólszerzéshez, amikor Isimat-Mirin fejelt kapura a szöglet utáni beívelésből. A középre tartó labdát Lodigin szögletre mentette. A kelet-európai klub 10 minutummal ezt követően villant. A beadásra Rondon jól érkezett, ám Zoet kapus résen volt, így a másik oldalon sem született gól. Találatot nem láthatott a publikum ezen az összecsapáson az első félidő lefújásáig.

A második játékrész már gólt is hozott, amellyel a Zenit került előnybe a 64. minutumban. Az óriási találatot Hulk szerezte, aki Danny passzát követően lőtte be a labdát a léc alá (0-1). A hátralévő percekben komoly helyzetet már nem hozott ez az odavágó, így a brazil támadónak köszönhetően sokkal előnyösebb szituációból várhatja a visszavágót az orosz együttes, amely otthonában nehéz feladat vár az eindhoveni egyesületre.

http://www.dailymotion.com/video/x2hlsg1_hulk-goal-psv-0-1-zenit-petersbourg-19-02-2015-uefa-europa-league-hd_sport

Nagy Dávid