Csatárínség a Premier League-ben

Tavaly a győztes Manchester City 102, a második Liverpool 101 góllal zárta az angol bajnokságot. Idén a Chelsea 64, az Arsenal pedig 63 gólnál tart. Visszaesett a gólok száma, ami egyet jelenthet egy sor új igazolással – a nyáron várhatóan több nagyágyú is Anglia felé veszi az irányt.

Kép: www.insidespanishfootball.com

Kép: www.insidespanishfootball.com

Az espnfc.com hosszabb terjedelemben is foglalkozott ezzel a kérdéssel klubokra bontva, most ezekből a tippekből szemezgetünk. A Chelsea-nél igazából csak Diego Costa termése mondható jónak, a spanyol támadó 19 alkalommal talált be. Ha viszont ő nincs, akkor jönnek a problémák. Loic Remy sérüléssel bajlódik, meg amúgy sem tud folyamatosan jól teljesíteni, Didier Drogba pedig 37 éves. Az elefántcsontparti támadó amúgy szívesen hosszabbítana, de egyértelműen nem ő a jövő embere a londoniaknál. Nem rég látott napvilágot a hír, miszerint a japán Yoshinori Muto érkezik majd nyáron, ám nem lenne meglepő, ha a 22 éves japán hirtelen a Vitesse-ben találná magát kölcsönben. Az ESPN szerint Mauro Icardi viszont megfelelne a kékeknek. A fiatal argentin csatár jól teljesít az Interben, és várhatóan a Chelsea-ben is megállná a helyét – már csak a londoniak vezetőin múlik, szerződtetik-e.

Kép: www.ilnapolista.it

Kép: www.ilnapolista.it

Az Arsenalnál talán egy fokkal jobb a kínálat, miután Olivier Giroud ipari mennyiségben termeli a gólokat mostanában, mellette pedig mindig akad néhány ember – főleg most, hisz mindenki egészséges – aki képes betalálni és eldönteni a meccseket. Még az is belefér, hogy Alexis Sanchez keresgéli a góllövő cipőjét néhány forduló óta, a francia támadó formája miatt ez közel sem jelent megoldhatatlan problémát. Egyelőre. Az ágyúsoknál is nagyok a célok: trófeákat kéne most már nyerni, amihez nem biztos hogy elég ez a keret. Az erősítéseknél több játékos, több kritikus poszt is szóba kerülhet, de ha a csatársort nézzük, akkor egy másik argentin jelenthetné a legnagyobb erősítést. Gonzalo Higuain Nápolyban is rugdossa a gólokat, ám az ESPN szerint nyártól az Arsenal színeiben teheti meg mindezt. 2013-ban nagyon szerették volna őt megszerezni, de akkor lecsúszott róla Arsene Wenger. Viszont ha Higuain nyáron a távozás mellett dönt, akkor ismét eljő az esély az ő megszerzésére.

Kép: soccertransfers.net

Kép: soccertransfers.net

A Manchester United talán a leginkább sújtott csapat a gólhiány szempontjából. Falcao nagy mellényúlásnak bizonyult, nem valószínű hogy marasztalnák őt a szezon végén, de rajta kívül sem rózsás a helyzet. Robin van Persie sokat sérült, és a pletykák szerint szívesen járna be hasonló utat, mint a két honfitársa: Kuyt és Sneider. Vagyis el tudná képzelni magát Törökországban van Persie, a Fenerbahce állítólag már lépéseket is tett felé. Mellette még Rooney mondható gólfelelősnek, de ő sem lesz fiatalabb, ahogy van Persie sem. El kell gondolkodni tehát az utódlásról: szóba került Edison Cavani. A PSG futballistája abszolút logikus elgondolásnak tűnik, de a párizsi klub nem szeretné elengedni, főleg addig, amíg Ibra jövője nem tisztázódik. Cavani mellett Vietto, Dybala, vagy a Lyonban szenzációsan teljesítő Lacazette lehet a befutó. Főleg utóbbi lenne nagy durranás még, de a sajtó ide sorolja Gareth Bale nevét is…

Kép: www.globesporte.globo.com

Kép: www.globesporte.globo.com

A City-nél valamivel egyszerűbb a helyzet: Raheem Sterling az egyszemélyes célpont. Nem állnak rosszul támadókból a kékebbik manchesteri klubnál, csak hogy Dzeko és Jovetic is sokat volt sérült, így egyedül Agüero maradt, meg a télen szerződtetett Bony. Utóbbi még nem tette le a névjegyét, de Agüero kárpótolja a szurkolókat, és kis túlzással hátán viszi a csapatot. Melléjük szeretnék megszerezni Sterlinget, akinek Manchesterben már aligha lennének anyagi problémái, busásan megfizetnék az biztos. Mellette szóba került még Lacazette megszerzése is, de kétségtelenül nehéz lenne őt elhappolni a városi rivális orra elöl.

Végül pedig következzen a Liverpool, ahol csak az a biztos, hogy csatár kell a nyáron. A belga Origi érkezik a Lille-től: őt tavaly nyáron szerződtették, de kölcsönben még ott tölthetett egy évet. Origi neve viszont nem jelent garanciát a problémák megoldására. Gyakorlatilag minden támadó érdekli a Pool vezetőit. Velük kapcsolatban Higuain, Vietto, Dybala, Cavani vagy akárki megemlíthető. Számukra létkérdés egy gólvágó megszerzése. Számukra erről szól majd ez a nyár.

Baranyai Balázs