Eb: A mumus ellen dobbantanának az angolok

Franciaország megszenvedett a győzelemért tegnap, ám most az angolokon a sor. Mire számíthatunk tőlük?

Kép: flipboard.com

Kép: flipboard.com

A torna egyik sötét lova Anglia. Ilyen játékoskerettel, bajnoksággal, hagyományokkal rendelkező futball-nemzetet nem lehet és soha nem is szabad leírni semmilyen torna előtt sem, de mégis. Ha valahol, akkor náluk komoly gondok vannak már évek óta. Alapjaiban reformálják még most is az angol focit – rá is fér -, de most először nézhetjük majd meg, hogy ténylegesen meddig jutottak.

A 2014-es világbajnokságon nehéz csoportba kerültek és nem túl acélos eredményekkel búcsúztak is még a nyolcaddöntő előtt – Roy Hodgsonnak most az volt a feladata, hogy a fiatalokra támaszkodva folytassa a megkezdett munkát.

Habár a vb-n az eredmények nem alakultak jól számukra, a játék már kezdett épülgetni – legalábbis a korábbi évekhez viszonyítva. A csapat egy nézhető, kulturált focit játszik, ami korszerű, modern és ehhez a keret is egyre inkább alkalmasabb. A selejtezők során Anglia volt az egyetlen, amely 100%-os mutatóval jutott ki Franciaországba (még ha nem is a legnehezebb csoportból) és a barátságos találkozókon sem muzsikáltak rosszul a többi sztárcsapat ellen. Nincs okunk azt hinni, hogy idén gondjaik lesznek.

Az Eb legfiatalabb gárdája az övék, mindössze négyen maradtak a legutóbbi vb-s csapatból: Joe Hart, Gary Cahill, James Milner és Wayne Rooney. Mi ez, ha nem hatalmas változás?

Márpedig arra nagyon is szükség lenne. Az oroszok ugyanis nem túl kellemes ellenfelek az angolok szempontjából. Elég csak a 2007-es találkozásukat említeni, amikor az Európa-bajnoki selejtezők során Pavlyuchenko duplájával fordítottak és nyertek az oroszok 2-1-re – ez a mai napig az egyik legnagyobb győzelmük. Akkor tudták, hogy képesek lehetnek a győzelemre hazai pályán – miért ne tudnák ezt megismételni?

Persze az kétségtelen, hogy ez az orosz csapat messze nem az elmúlt évek legerősebb garnitúrája, de a meglepetés bármikor bennük lehet. Fegyelmezettségükkel és kemény védekezésükkel bárkivel szemben van esélyük. Még ha az elmúlt hónapokban nem is kényeztették el túl jó eredményekkel a szurkolóikat, a csodát most kell majd véghez vinniük – az angolok ellen pedig úgy tűnik, valamiért nagyon megy nekik.

Szakértők szerint a korkülönbség dönthet majd a két gárda között. Orosz oldalon több kiöregedőfélben lévő játékos is ott van a védelemben, míg a túloldalon rengeteg friss, fiatal, energikus ember készül betalálni – ez lehet a döntőfaktor. Egyes vélemények szerint pontosan a sebességkülönbséggel igyekszik majd megtörni az orosz csapatot Roy Hodgson. Nagy esély van Raheem Sterling játékára, aki majd kulcsszerepet vállalhat ebben a küldetésben.

Anglia egyébként kimondottan rossz rajtoló ezeken a tornákon. ’66-óta csak 4-et nyertek meg a 18 nyitómeccsük közül, vagyis ezek alapján lehet arra számítani, hogy lesznek nehézségeik.

Régóta elkerülik őket a sikerek, kellemetlen ellenféllel játszanak, a játékosoknak nem volt túl sok pihenője és hatalmas változások után próbálnak most eredményeket elérni; de mégis erős a keretük, jó szisztémával próbálkoznak, jók az eredményeik és sokak szerint a torna titkos esélyesei lehetnek.

Hogy mire számíthatunk Angliától? Hát talán ez az Eb egyik legnagyobb kérdése.

Baranyai Balázs