TOP 5: Sztárok, akik megbuktak a világ legjobb ligájában

Csillagok voltak a világ legjobb klubjaitól érkeztek a Premier League-be a világ legjobb bajnokságába. Miután nem tudtak megfeleni az elvárásoknak gyenge teljesítményük okán elhagyták Angliát. A FociClub.hu bemutatja a TOP 5 játékost aki megbukott Angliában mivel nem tudták felvenni a Premier Leauge dübörgő ritmusát.

radamel_falcao_chelsea

Radamel Falcao – kolumbiai, Chelsea és Manchester United

Talán nem találunk jobb példát, mint a kolumbiai támadó Radamel Falcao példája, a világ legjobb támadójából a Premier Leauge-be való távozása után egy sebhelyes karrier lett. Falcao a portugál FC Porto, a spanyol Atletico Madrid valamint a francia AS Monaco-ban elképesztő mennyiségben termelte a gólokat és ezzel fél Európa figyelmét felkeltette, mindenki kivánságlistáján az ”El Tigre ”becenévre hallgató játékos szerepelt. Az említett csapatokban 200 mérkőzésen 155 gólt szerzett minden sorozatot figyelembe véve. A vörös ördögök a 2014/2015-ös szezonban megszerezték a kolumbiai gólvágót kölcsönbe ahol csalódást keltve 29 mérkőzésen mindössze négy gólig jutott. Egy évre rá már a rivális londoni kékeknél rúgta a bőrt Falcao, ahol még a Unitednél is pocsékabb produkcióval rukkolt elő 12 mérkőzésen egy gólig jutott a Chelsea csapatában ezzel pedig megbukva a PL-ben. A kiutat volt csapata kínálta a kolumbiainak a francia AS Monaco, ahol ismét magára talált Falcao 18 mérkőzésen 15 gólt szerzett az idei szezon során. Ezzel pedig újra régi fényében tündököl ”El Tigre”, ezzel bizonyítva a Premier League még ilyen kiváló támadók számára is komoly erőrpóbát jelentett, ami azt a tényt is alátámasztja a PL a világ egyik legjobb bajnoksága.

01bc368f000004b0-0-image-m-4_1457435484241

Andrij Ševčenko – ukrán, Chelsea

Az ukránok legendája a csatár Andirj Ševčenko is futballozott a szigetországban. Ševčenko 2006 nyarán közel 50 millió fontért elhagyta az AC Milan csapatát és Londonba a Chelsea csapatához tette át székhelyét. Az ukrán gólzsák a milánóiaknál 7 szezont töltött el és 322 mérkőzése 175 alkalommal ünnepelhetett gólt. Az olaszokkal Bajnokok Ligáját és olasz bajnokságot is ünnepelhetett. A szigetországban azonban nem találta meg a számításait két teljesen szezonján a londoniaknál mindössze 22 gólig jutott minden sorozatot figyelembe véve 77 mérkőzésen. A PL-es kitérő megtörte az ukrán legenda karriejét hiába tért vissza Milánóba kölcsönben régi formáját már nem tudta visszanyerni és végül 2009-ben visszatért Kyjevbe és három szezon után befejezte pályafutását, 321 találattal a háta mögött.

Kép: www.taringa.net

Kép: www.taringa.net

Juan Sebastian Verón – argentin, Manchester United és Chelsea

Átigazolni az olasz Serie A-ból az angol Premier Premier League-be kipróbálta az argentin futball mágus „La Brujita“ is, ismert nevén Juan Sebastian Verón. Mint az akkori labdarúgás egyik legdrágább vételeként érkezett a szigetországba a Sampdoria, AC Parma egykori játékosa aki a római Lazio csapatától érkezett az Old Traffordra közel 28 milli fontért, ami a mai futballnak nem számít komoly pénznek, de 2001-ben ez igen is komoly összegnek számított. A Manchester United csapatában két szezont töltött el, 51 mérkőzésen jutott szóhoz ezalatt 7 gólt szerzett azonban, a nagy várakozások ellenére manchesteri karrierje nem indult jól, ugyanis nehezen vette fel az angol futball nagyobb tempóját és keményebb játékstílusát. Ezt követően a Chelsea orosz milliárdósa Roman Abramovics 15 millió fontért szerződtette. A londoniaknál sem találta régi formáját és itt sem úgy alakult karrierje, ahogy szerette volna, mert hiába játszott itt négy évet, ezelatt mindössze hét meccsen lépett pályára. Utolsó három évét egyaránt kölcsönben töltötte, előbb az olasz Internél, majd nevelőegyesületénél, az Estudiantesnél. A milánóiakkal bajnokságot és kupát is nyert. Az argentin középpályás ennek ellenére 41 évesen egy rendkívül sikeres karrierrel büszkélkedhet, azonban az argentin virtuóz futballjának a Premier League közege nem nagyon feküdt.

Kép: www.liverpooloffside.sbnation.com

Kép: www.liverpooloffside.sbnation.com

Mario Balotelli – olasz, Manchester City és Liverpool

Tökéletesen indította karrierjét az olasz Internél a nagy tehetségnek kikiáltott ”Super Mario” becenévre hallgató olasz támadó. A milánóiaknál három szezonja alatt 86 mérkőzésen 28 gólig jutott. Majd 2010-ben az újgazdag Premier League-ben érdekelt Manchester City csapatához szerződött 22 millió euró ellenében. A manchesterieknél nem a teljesítményével hanem inkább színészi alakításaival és botrányaival vonzotta magára a figyelmet. Az angol klubnál 80 mérkőzésen 30 gólt szerzett az összes sorozatot tekintve, a PL-ben három szezonja során 20-szor volt eredményes. 2012-ben visszatért Olaszországba, Milánó másik csapatához az AC Milanhoz és négy évre kötelezte el magát 20 millió euróért. Az milánóiaknál eltöltött két szezonja során 26 bajnoki gólig jutott, ami után újra a PL-ben kötött ki ezúttal a Liverpool csapatánál 16 millió fontért, nem titkoltan a Barcához távozó Suarez pótlására. Azonban Jürgen Klopp érkezése és Balotelli rossz formája, mindössze egy bajnoki gól,  után ismét tovább állt az olasz támadó. Az angol és olasz kitérő után menedzsere Mino Raiola hitt az olasz támadóban és a francia élvonalban talált is neki csapatot, méghozzá olyan csapatot amelyik vezeti a francia Ligue 1 tabelláját, a Nice csapatáról van szó. Balotelli hirtelen formajavuláson ment keresztül és 13 mérkőzésen 9 gólt szerzett a francia csapatban. Raiola pedig ennek kapcsán élesen kritizálta a Liverpool menedzserét Jürgen Kloppot amiért elüldözte a PL-ből ügyfelét, mivel nem adta meg neki a lehetőséget a bizonyításra.

Forrás:www.ibtimes.co.uk

Forrás:www.ibtimes.co.uk

Angel Di Maria – argentin, Manchester United

Mint egy fiatal csillagot ismertünk meg az argentin személyében a portugál Benfica csapatánál. A fénylő csillagra pedig lecsapott a világ egyik legnagyobb klubja a Real Madrid, a spanyolok 25 millió eurót fizettek a lisszaboniaknak még 2010 nyarán. Di Maria szerződése öt évre szólt a királyi gárdánál, azonban idő előtt távoznia kellett, miután 2014. augusztus 26-án a Manchester United brit rekordnak számító 59,7 millió fontért (75 millió euróért) leigazolta Ángel Di Maríát. Mint utólag kiderült élete legnagyobb hibája volt az Old Traffordra és Angliába igazolnia az argentin játékosnak. A Manchester Unitedben közel sem akkora teljesítményt nyújtott, amit vártak tőle, nem tudott megfelelni az elvárásoknak és mindössze három találatig jutott 29 bajnokin. Egy szezont követően a PSG ajánlatát elfogadta és elhagyta a szigetországot és Párizsba igazolt 44 millió fontért. Rögtön első évében a párizsiaknál 10 gólig jutott a bajnokságban, persze egy olyan bajnokságról van szó, melyben a PSG toronymagasan kiemelkedett. Di Maria még mindig az egyik legismertebb és legkeresetebb labdarúgó aki minnél hamarabb szeretné elfelejteni az angliai kudarcot karrierjében. Az argentin annak a lehetőségét, hogy egy napon visszatérjen Madridba nem zárta ki, ugyanis ott töltötte pályafutása legszebb éveit.

O.G.