MLS: Nikolic az év igazolása, Villa az MVP – féltávnál a bajnokság

Elérkeztünk a szezon feléhez az észak-amerikai profi labdarúgó bajnokságban (MLS), az ESPN pedig kiosztotta díjait az eddig látott produkciók alapján.

Kép: Goal.com

Kép: Goal.com

Az alapszakasz első felének MVP-je, vagyis legértékesebb játékosa, a spanyol veterán David Villa lett. A New York-i támadó persze szép teljesítményt nyújt, szerzett 11 gólt és kiosztott 3 gólpasszt is, de szinte bocsánatot is kértek Nikótól, hogy nem ő lett az MVP. Gyakorlatilag csak azért nem a magyar csatárra esett a választás, mert próbáltak minden kategóriában más-más győztest hirdetni. Villa amúgy megdolgozott ezért az elismerésért: ha nem is ő zörgette a legtöbbször a hálót, neki volt a legtöbb kapuralövése (74) a ligában és óriási jelentőséggel bír az ő szereplése a Nagy Almában. Ha így folytatja, ő lehet az első, aki két egymást követő évben lesz a szezon legjobbja, illetve a második, akinek ez kétszer is sikerül: Preki ’97-ben és 2003-ban lett MVP.

De ha nem lehetett a legértékesebb játékos, akkor milyen díjat nyert Nikolic? A magyar válogatott támadó végül a “Newcomer of the year”, vagyis a legjobb igazolás/érkező lett az MLS-ben. Pedig erre a pozícióra joggal pályázhatott volna a Los Angelesben ügyesen játszó Alessandrini, vagy Miguel Almiron az Atlantából, esetleg a hondurasi kettős, Alberth Elis és Romell Quioto a Houston csapatából. Máskor egyértelműen esélyesek lehettek volna, 2017 azonban Nikolic Nemanja éve, aki vezeti a góllövőlistát és ilyen ütemben akár az abszolút gólcsúcsot is megdöntheti az MLS-ben (27 találat). 18 meccsn 16-szor volt eredményes a Fire-ben (plusz két assziszt), ami kimagasló teljesítmény. Remélhetőleg a jó forma kitart majd a szezon végéig is.

Az év üzlete Yamil Asad lett Atlantában, akit a Valez Sarsfieldtől szereztek meg aprópénzért, cserébe viszont kaptak 9 gólpasszt és egy elképesztően technikás játékost, aki a támadójáték eszét adja. A legjobb edző nem meglepő módon a szerb Veljko Paunovic, aki a tavaly még a mezőny vergődő Chicago Fire-ből faragott bajnokesélyes gárdát. Ehhez persze kellettek a minőségi igazolások is, mint McCarthy, Schweinsteiger, vagy Nikolic.

Az év gólját is Villa jegyzi, a legjobb védőnek a Galaxy bekkjét, Jelle van Damme-ot választották, a legjobb kapus pedig a kansasi Tim Melia.

A szezon első felének álomtizenegye:

Kép: ESPN

Kép: ESPN