Valencia, avagy egy meglepően jó szezonkezdés!

Meglepően remek rajtot vett a 2017/2018-as bajnoki szezonban a spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (La Liga) szereplő Valencia. A Marcelino által irányított “denevérek” hat forduló lepörgése után veretlenek az aktuális bajnoki idényben, ráadásul úgy, hogy azért a csapat vívott már meg pár keményebb mérkőzést is. A nagy kérdés viszont az, vajon kitart a Valencia lendülete a kiírás végig? 

valencia(Kép: Bács András)

A Valencia kapcsán összességében egy igazán komoly, nagy múlttal rendelkező csapatról beszélhetünk. A “denevérek” első fénykorukat a negyvenesek években élték, majd később a hetvenes illetve legutóbb a kilencvenes évek végén/a kétezres esztendők elején értek fel a csúcsra. A Valencia többek között nyert fennállása során hat bajnoki címet, hét Király-kupát, egy-egy UEFA-kupát és KEK-et illetve két alkalommal eljutott az együttes a Bajnokok Ligája döntőjébe is. Az elmúlt 2-3 esztendőben csak szenved a komoly múlttal rendelkező Valencia, a “denevérek” középcsapattá lettek. Jelenleg viszont úgy tűnik, hogy a klub ebben a szezonban visszatérhet a helyes útra…

A nyáron több igazolást is bejelenhetett a Valencia, a “denevérek” megszerezték Kondogbia, Murillo (mindketten Internazionale), Neto (Juventus), Gabriel Paulista (Arsenal), Guedes (Paris Saint-Germain), Andres Pereira (Manchester United) és Nemanja Maksimovic (Asztana) játékjogát is. Többségük számára egyáltalán nem volt ismeretlen a spanyol liga légköre, azaz elsődlegesen La Liga múlttal rendelkező futballistákhoz nyúlt a Valencia. A klub kispadjára pedig érkezett egy Marcelino nevezetű úriember idén nyáron, aki korábban éveken keresztül dolgozott a Villarreal élén, de korábban megfordult a Sevillánál és a Racing Santandernél is. 

Ahogyan említettük már, a Valencia meglepően jól kezdte az aktuális bajnoki idényt. A csapat idegenben a Real Madriddal, míg hazai pályán az Atletico Madriddal ikszelt, emellett többek között nyertek legutóbb a Real Sociedad otthonában illetve korábban 5-0-ra kiütötték a Málagát. 

A Valencia egyébként rengeteg fiatal játékosból tevődik össze, a csapat keretének átlagéletkora mindössze 24. A tehetség kategóriába sorolható Soler, Guedes, Gayá vagy éppen Maksimovic is, a még fiatal, de inkább kiforrott futballisták csoportjába Simone Zaza, Kondogbia, Rodrigo vagy éppen Murillo, míg a rutinosabbak csoportját Parejo és Garay alkotják leginkább. 

Szintén meglepően jól indult a szezon Simone Zaza számára. A 26 esztendős támadót érték az utóbbi években negatív pillanatok, szezonok. A Juventusban nem tudott alapemberré válni, a 2016-os Eb-n elszórakozott egy eléggé létfontosságú büntetőt, majd a West Hamben nagyon leszerepelt. A Valenciában láthatólag visszatért a helyes útra, igaz már az előző kiírás során voltak meggyőző pillanatai jócskán. Azonban könnyen lehet, hogy az igazi áttörést ez a szezon hozhatja meg a számára, hiszen 6 bajnoki után már 5 találatnál jár. Szintén remekel a két fiatal tehetség, azaz Guedes és Soler is, előbbi három, míg utóbbi négy gólpassznál tart az idényben. 

Kíváncsian várjuk tehát, vajon mire is megy ebben a szezonban a Valencia. Összejöhet-e egy esetleges dobogó vagy adott esetben a Bajnokok Ligáját érő negyedik hely, netán már az Európa-liga is meglepetés lenne a részükről? Ti hogyan látjátok, képes lesz komolyabb meglepetést okozni ebben a szezonban Marcelino csapata? 

Szerző: Németh Boldizsár