„Meglepetésként ért…” – Ugrai

Korábban összetartásra már kapott meghívót, tétmérkőzésen viszont Svájc ellen debütálhat Ugrai Roland. A DVTK csatára szerint nehéz lesz pótolni Szalai Ádámot.

Mint megírtuk, hétfőn kihirdette huszonnégy fős keretét Bernd Storck Svájc és Feröer ellen, amelyből kulcsemberek hiányoznak: Gera Zoltán, Szalai Ádám, Némethy Krisztián, Kleinheisler László sérülés, Dzsudzsák Balázs és Fiola Attila eltiltás miatt nem lehet ott Bázelben. Igaz, utóbbi kettő Feröer ellen már játszhat, csatárposzton pedig csak Böde Dániel és Eppel Márton maradt, miután Nikolics Nemanja az utolsó két vb-selejtezőre sem jön haza. Így került hát képbe Ugrai Roland, a Diósgyőr támadója. „Tudtam róla, hogy a szövetségi kapitány figyel, és hogy a hétvégi, Ferencváros elleni bajnokin is külön odafigyel a játékomra – fogalmazott a sportlapnak Ugrai. – Az Üllői úton kettő-nullára kikaptunk, de nekem jól ment a játék. Sőt mondhatom, az utóbbi hetekben összességében jól megy, jó formában érzem magam, a beválogatásom talán ennek is szól. Bárcsak minden hét így kezdődne! – hétfő reggel Tömő Attila, a válogatott menedzsere hívott, hogy közölje velem a jó hírt.”

Mert bár a Fradi ellen gólt nem szerzett, két veszélyes lehetőségénél Dibusz Dénes védett nagyot. S hogy milyen előzmények vezettek a mostani meghívóig? Nos, februárban már az akkori összetartás alkalmával megnézte őt a német szakember, ám ennek ellenére is meglepetés volt, hogy most lehetőséget kap. „Februárban ott lehettem Telkiben az egyik összetartáson, ezek szerint jó benyomást tettem Bernd Storckra. Akkor nem volt világbajnoki selejtező és felkészülési mérkőzés sem, néhány napig együtt dolgoztunk az edzőtáborban. Volt lehetőség beszélgetni a szövetségi kapitánnyal, aki kíváncsi volt rá, hogyan látom a futballt, mit tartok a legnagyobb erősségemnek. Nagyon örülök a mostani meghívónak, annak ellenére is meglepetésként ért, hogy tudtam, figyel a kapitány. A játék jól megy, ám a gólokkal, gólpasszokkal adós vagyok, ebben az idényben csupán kétszer találtam a kapuba.” No igen, a gólok hiányoznak Ugraitól, ami meg is látszik csapata eredményein, de nemcsak a támadó tehet róla, hogy gyengélkedik a miskolci alakulat. Kérdés, mennyire tudja pótolni Szalai Ádámot a piros-fehérek játékosa. „Szalai Ádám a válogatott kulcsjátékosa. A kettőnk futballja különbözik, teljesen más típusú csatár vagyok, mint Ádám. A testfelépítésünk és a játékunk is eltér. Nehéz lesz őt pótolni, de nem ijedek meg a lehetőségtől.” – jelentette ki Ugrai Roland.

Lang Ádám; Braithwait, Martin

A másik meglepetést talán Lang Ádám behívása jelenti. A Dijon légiósa ebben a szezonban többnyire kiegészítő embere klubjának, s elismeri, ezekben a hetekben nem igazán jöttek össze a dolgai. „Nagyon örültem, amikor a kapitány telefonált, hogy számít rám és meghív a válogatottba, mindig megtiszteltetés Magyarországot képviselni – fogalmazott a védő. – Az előző két mérkőzésen jól teljesített a csapat, így tisztában vagyok vele, hogy nem feltétlenül a kezdőben számít rám, ám már az is nagyszerű, hogy ott lehetek a többiekkel. Az elmúlt időszakban kevés jó történt velem, de a körülményekhez képest most jobban érzem magam emiatt, a meghívó jelenti a fényt az éjszakában.”

Utoljára a negyedik fordulóban lépett pályára kezdőként Lang. „A Montpellier ellen végig játszottam, nyertünk, utána kikerültem a csapatból, s azóta három bajnokin egy pontot szereztünk. Nem értem az egészet, úgyhogy nem is tudok hozzáfűzni semmit, mondjuk, az jó lenne, ha legalább mondanának valamit, de ez van. Így viszont a jónak nagyobb értéke lesz, mert eljön az az időszak, amikor többet játszom. Nem dőlök a kardomba, inkább próbálom a legtöbbet kihozni a helyzetből. Éppen ezért tesz nagyon boldoggá, hogy ismét tagja vagyok a válogatott keretének.”

Ami a svájciakat illeti, az biztos, hogy a Bundesligában szereplő Eintracht Frankfurt játékosa, Gelson Fernandes nem lesz ott az utolsó két selejtezőn, miután a hétvégén combsérülést szenvedett, emiatt egy hónap pihenőre kényszerül. A középpályás négy mérkőzésen kapott szerepet a mostani kvalifikációs sorozatban.

~GS~