Mely csapatoknak szurkolnak a Serie A egykori és jelenlegi klasszisai? – I. rész

Ritkán felmerülő kérdés, de ennek ellenére talán sokakat foglalkoztat: kiknek is szurkolnak az élcsapatok játékosai? Hiszen ne feledjük, egyszer ők is voltak gyerekek, éltek egy-egy csapat vagy játékos mítoszában, sőt, több esetben akár fanatikus szurkolók is voltak profivá válásuk előtt.

iPiccy-collage

Ennek apropóján a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk néhány jelenlegi és közelmúltbeli klasszist, akikről köztudott klubhovatartozásuk és két kategóriába soroltuk őket: akiknek valóra vált gyerekkori álmuk és magukra húzhatták hőn szeretett csapatuk mezét, és akiknek nem adatott meg a lehetőség, így továbbra is csak szurkolóként követhetik kedvenceiket.

Íme a “szerencsések”…

Kezdjük a felsorolást a legegyértelműbb párossal: Francesco Totti és Daniele De Rossi egészen kis koruk óta a Roma megszállotjai voltak, és immár biztosra vehető, hogy Totti után De Rossi is a “farkasok” szerelését akasztja majd szögre pályafutása végén (bár Totti esetében a Lazio szurkolói szeretik felemlegetni, hogy a legendás tízes gyerekkorában két évig az égszínkékek igazolt úszója volt).

Capture

(forrás: asroma.com)

Ha már az olasz fővárosnál tartunk, megkerülhetetlen Alessandro Nesta neve, akitől 2002-ben a Lazio kénytelen volt megválni az anyagi csőd elkerülése végett. Az egykori klasszis védő végül Milánóban találta meg második otthonát, de örök szívfájdalma, hogy nem szeretett csapata színeiben vonulhatott vissza az aktív játéktól. Paolo Di Canio neve sem hiányozhat a sorból, a Lazióban nevelkedő és annak szurkolói keménymagjában is sokáig aktív szerepet vállaló, meglehetősen öntörvényű támadó 2004-ben 14 év távollét után tért vissza gyökereihez, miután bebarangolta fél Olaszországot és a Brit-szigeteket.

l

(forrás: gazzetta.it)

A sors fura fintora, hogy a gyerekként az Inter sikereiért szorító Andrea Pirlo végül a két örök rivális, a Milan és a Juventus színeiben érte el legnagyobb sikereit, az Internél töltött másfél szezonja alatt főleg csak epizódszerep jutott neki. Kisértetiesen hasonló az olaszok örök kedvencének, Roberto Baggiónak az esete, aki szintén megfordult mindhárom óriásnál, de szeretett Interénél néhány emlékezetes mérkőzés kivételével nem sikerült a várt eredményeket elérnie.

iPiccy-collage2

(forrás: fcinter1908.it)

Ellenkező, de mégis hasonló utat járt be az olasz labdarúgás két fenegyereke, Antonio Cassano és Mario Balotelli. Cassano hatalmas Inter-szurkolóként igazolt 2011-ben a Milan gárdájához, majd egy évvel később magára húzhatta a kék-feketék mezét is (1999-ben Cassano egyébként pont egy Inter ellen szerzett góljával robbant be az olasz köztudatba, akkor még a Bari játékosaként). Balotelli pedig épp ellenkező utat tett meg: az Interben elért kezdeti sikerei után manchesteri kitérővel igazolt szeretett csapatához, a Milanhoz.

balotelli-cassano_1095851650x438.jpg_997313609

(forrás: figc.it)

Rendkívül népes a Napoli szurkolók tábora is, elég csak a Cannavaro testvéreket megemlíteni, vagy a jelenlegi keretből Lorenzo Insignét (bár őt is sokan vádolják a Juventus iránti szimpátiával, de ez főleg Alessando Del Piero személyének volt köszönhető), a legérdekesebb történet azonban Fabio Quagliarelláé, a kiváló támadó nápolyi pályafutását egy zsarolási ügy tette szinte elviselhetetlenné (erről bővebben itt írtunk).

P-Cannavaro-Insigne-752x440

(forrás: forzazzurri.net)

A Juventus jelenlegi keretéből kétség kívül Claudio Marchisio a legelhivatottabb “zebra”, a remek középpályás 7 éves kora óta áll a klub alkalmazásában, és a nyáron a Milanhoz távozó Leonardo Bonucci is nyiltan Juve-szurkoló volt fiatal korától kezdve. A torinóiak jelenlegi tízese, Paulo Dybala nevelőegyesületének, az argentín Institutónak megrögzött rajongója, mellettük pedig a Boca Juniors-szal is szimpatizál, a stuttgarti születésű Sami Khedira pedig városa csapatának hű követője.

2098595-43967119-640-360

(forrás: eurosport.it)

Az olasz labdarúgás feltörekvő tehetségei közül jelenleg többek között Federico Chiesa (Fiorentina) és Gianluigi Donnarumma (Milan) is álmai csapatában szerepel, esetükben nagy kérdés, hogy a klubhűség mennyi ideig tud a száporozó ajánlatok útjába állni.

A holnapi második részben a “kevésbé szerencsésekkel”, azaz a szeretett csapatuk színeiben soha pályára nem lépőkkel foglalkozunk (többek között Gianluigi Buffonnal, Paolo Maldinivel és Giorgio Chiellinivel), valamint megemlítjük a Serie A jelenlegi góllövőlistájának első két helyezettjét, Ciro Immobilét és Mauro Icardit, akik különböző okok miatt egyik kategóriába sem sorolhatók be.

(zp)