Portugália: rangadót nyerve növelte előnyét az élen álló Porto! – videóval

A portugál élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 25. fordulójának tegnap esti nyitómeccse rangadó volt a javából, ugyanis az éllovas FC Porto a harmadik helyezett Sporting csapatát fogadta. A három gólt hozó, izgalmas találkozót végül a hazaiak nyerték, ezzel növelve előnyüket a tabellán!

IMG_20180303_010418A Porto hazai pályán aratott nagy diadalt, mellyel növelte előnyét az élen állva! (forrás: twitter.com/FCPorto)

A portugál élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 25. fordulójanak nyitómeccsét tegnap este rendezték meg, amikor is egy nagy rangadón feszült egymásnak az éllovas FC Porto a vendégeskedő, a tabellán harmadik helyet elfoglaló Sportinggal. A vendégek csökkentették volna hátrányukat riválisukkal szemben és ha csak ideiglenesen is, de feljöttek volna a második helyre, míg a hazaiak növelték volna előnyüket az élen.

A rangadó első nagy helyzetére a 13. percben került sor, amikor is a Porto szögletét követően Marega fejese csattant a kapufán, végül pedig a Sporting hálóőre, Rui Patricio gyűjtötte be a labdát a hazai akció végén. A 26. minutumban ismételten az otthon játszó éllovas villant, azonban ekkor Pacienca lövését védte a zöld-fehérek kapusa. Majd két perccel később, a 28. minutumban előnybe is került a Porto! A kék-fehérek vezető találatát Herrera szép beívelése után Marcano zseniális fejese ment be a Sporting kapujába (1-0)! A félidő végén viszont, a hosszabbítás első percében érkezett az egalizálás! Az egyenlítő gólt a két perccel korábban a megsérülő Doumbia helyére beálló Leão szerezte (1-1)! A szünet előtti egalizálás miatt tehát 1-1-es eredménynél mehettek pihenni a játékosok.

A fordulást követően viszont nem kellett sokat várni arra, hogy újból a Porto csapatánál ünnepelhessenek vezető találatot! A 49. percben Pacienca passza után lőtt nagyszerű gólt Brahimi (2-1)!

IMG_20180303_010453A Sporting végig a rivális Porto nyakán volt a rangadón, ám nem lehetett megállítani a kék-fehéreket (forrás: twitter.com/FCPorto)

A65. minutumban Ruiz fejjel egyenlített volna, ám a labda mellé ment. Ezzel szemben a 80. percben Aboubakar még egy góllal növelte volna a hazai előnyt, de Patricio kapus résen volt. A hajrában Casillas védésére is szükség volt ahhoz, hogy ne csak egy pontot tartson otthon a Porto, ugyanis a legendás spanyol kapus Monteto szöglet utáni lövését hárította a 86. minutumban. A szünet előtt egalizáló Leão még ugyan pontot szerezhetett volna a legvégén, de 89. percben ellőtt labdája fölé ment. Ezzel lényegében el is dőlt a meccs, nagy rangadót nyert meg 2-1-re a kevesebb helyzetet, és kevesebbet labdát birtokló Porto. Viszont a futballt nem is statisztikai mutatókra játsszák, gólt pedig a hazai gárda szerzett többet, így hát az éllovas még inkább megerősítette vezető helyét a tabellán.

IMG_20180303_023916A győztes meccs után – viszont nem csak ilyenkor nagy az összetartás a Porto csapatánál, ahol minden játékos szíve a klubbért dobban (forrás: twitter.com/FCPorto)

Portugál bajnokság, 25. forduló
FC Porto – Sporting CP • 2-1 (1-1)
Helyszín: Estadio do Dragão, Portó – 48.405 néző
Gólszerzők: Marcano (28.), Brahimi (49.), ill. Rafael Leão (45+1.)


A 25. fordulóban

Ugyan a két fentebb említett, rangadót játszott klubon kívül egy csapat sem játszotta le a 25. fordulós meccsét, ennek ellenére megnézzük, most hogyan állnak az együttesek a portugál élvonalban!

A Sporting elleni rangadót megnyerő FC Porto 67 ponttal áll az élen, mögötte a lisszaboni Benfica áll 59 ponttal, harmadik pedig a most vereséget szenvedett zöld-fehér alakulat. A szintén fővárosi klub is eddig 59 pontot szerzett. A Benfica viszont csökkentheti hátrányát a forduló végére, és 62 ponttal is zárhatja a kört, ez esetben pedig 5 pontos távolságban lenne a Porto csapatától. Erre pedig reális esély van, persze bármi megtörténhet, de a Benfica odahaza fogadja a jóval esélytelenebbnek vélt Maritimót. A negyedik helyet a Braga foglalja el, jobban lemaradva az előtte állóktól a maga 52 pontjával. A Sportinggal karöltve Európa-liga selejtezőt erő pozíciót elfoglaló Braga is kötelező győzelem megszerzése előtt áll, ugyanis idegenben lép fel az Estoril otthonában. Az ötödik helyezett Rio Ave már vélhetően – legalább is a mostaniak alapján – nem férhet be az első négy közé az eddig megszerzett 37 pontjával.

A kiesés ellen közvetlenül lényegében 6 csapatnak kell a 18 csapatos mezőnyből. Az utolsó helyen jelenleg a Moreirense áll 19 ponttal, előtte pedig a még kieső helyet 20 egységgel a Feirense foglalja el. Az Estorilnak is kapaszkodnia kell a maga 21 pontjával, ez pedig nem lesz könnyű a Braga ellen ezen a hétvégén. A 15. helyen a Setúbal áll szintén 21 ponttal, előtte pedig ugyancsak ennyivel a Ferreira. A 22 pontos, 13. pozíciót elfoglaló Aves csapatának is érdemes odafigyelnie, míg a 12. Tondela a 25 pontjával már viszonylag biztonságban érezheti magát.

A portugál élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 25. fordulójának programja

Péntek
FC Porto – Sporting CP • 2-1 (1-1)

Szombat
17:00 • Feirense – Boavista
19:15 • Benfica – Maritimo
21:30 • Estoril – Braga

Vasárnap
12:45 • Tondela – Chaves
17:00 • Moreirense – Ferreira
19:00 • Setúbal – Rio Ave
21:15 • Guimaraes – Belenenses

Hétfő
21:00 • Aves – Portimonense


A bajnokság állása

IMG_20180303_024737

Nagy Dávid