Barcelona: négy sztárfocista is kötélen táncol!

Egy hete ilyenkor a Sevilla elleni rangadóra készültek az FC Barcelona labdarúgói, azóta viszont már az AS Roma elleni Bajnokok Ligája párharc odavágóján is túl vannak a katalánok. Megállás azonban nincsen, jön a Leganes elleni bajnoki, aztán a BL-ben a visszavágó, egy újabb bajnoki és így tovább még egy spanyol kupadöntővel is megfűszerezve. A szezon hajrája még hosszú és tartalmas, a regeneráció pedig fontos dolog. Kérdés, hogy miként nyúl az úgynevezett rotációhoz Ernesto Valverde a csapat vezetőedzője!?

1520971403_755783_noticia_normal

Több játékos is kisebb sérüléssel küzd, valamint mozgásán például az AS Roma elleni meccsen látszottak a fáradtság és a fásultság jelei. Ilyen meccsszám mellett természetesen ez nem is csoda és itt jön az edző szerepe, döntések sokasága, mely kihathat a sikerességre. A cél egyértelmű, a bajnokság mellett megnyerni a honi kupát és a csúcsra érni a legrangosabb nemzetközi sorozatban a BL-ben. Mindez Lionel Messi, Gerard Pique, Sergio Busquets és Andrés Iniesta nélkül aligha sikerülhet. A négy klasszis azonban kötélen táncol sérülés/egészség, valamint frissesség és mentális csorbulás tekintetében.

Gerard Pique meccsek óta panaszkodik a térdére, ez a terhelés pedig magában hordozza egy komolyabb sérülés lehetőségét, mely a hajrát tekintve igen negatívan hathat a csapat teljesítményére. Samuel Umtiti mellett jelenleg Thomes Vermaelen és a télen igazolt Yerry Mina is egészséges, így van alternatíva a spanyol válogatott védő tehermentesítésére olyan meccseken, mint például a Leganes elleni.

Sergio Busquets a katalán sztárcsapat talán legalulértékeltebb labdarúgója, már ami a csapatban betöltött szerepét illeti. Az AS Roma ellen fájdalomcsillapító injekciókkal játszott, a Sevilla ellen pedig tökéletesen megmutatkozott az, hogy mi van, ha ő nincsen ott a védelem és a középpálya között. A szűrő fontossága megkérdőjelezhetetlen, kiesése pedig katasztrófával lenne egyenlő. A Leganes elleni pihentetése szinte biztosnak mondható, a posztot Sergio Roberto kivételével más nem igazán képes megjátszani elfogadható szinten. Mascherano lehetne alternatíva, de az argentin a télen távozott, Sergi Samper pedig sérült, illetve kimondható, hogy nem is az a szint, de legalább posztját tekintve védekező középpályás.

Andrés Iniesta sajnos be kell látni, hogy rozsdásodik, ám tudása még így is kiemelkedő, amikor pályán van, sokkal dinamikusabb a katalánok támadásvezetése. Egy 33 éves élsportoló izomzata már nem úgy regenerálódik mint egy ifjú titáné, emellett pedig az idő előhozza az apró sérüléseket, melyek sose jönnek jókor. Egy Leganes ellen talán nem kell félteni a támadógépezet sikerességét elnézve a keretet, nem lebecsülve, csak helyén kezelve az ellenfél kvalitásait.

Végezetül Lionel Messi aki nélkül az FC Barcelona egy félkezű óriás lenne. Az argentin klasszis mozgásában és játékában is a fáradtság jeleit mutatta az AS Roma ellen, ehhez pedig hozzájön az izomfáradás, ami miatt az argentin válogatott olaszok és spanyolok elleni meccsét ki is hagyta az ötszörös aranylabdás. Esetében azonban ott tornyosulnak a kérdőjelek. Mennyire számít a gólkirályi cím? Mennyire számít az aranycipő? Továbbá egy-egy kihagyás mennyire befolyásolhatja CR7-el való párharcát az újabb aranylabdáért? A portugál elképesztő formában van. Ha Messi megsérül és kihagyja a szezon végét, az egy hatalmas öngól lenne. Itt jön Valverde szerepe és az, hogy a játékos mit gondol erről, hiszen ha valakinek, akkor neki azért talán ebbe lesz beleszólása…