Rossz úton a Barca?

Nemrég a Barcelona a második csapatához irányította két fiatal játékosát, Ansu Fatit és Riqui Puigot, hogy biztosítsa a tartalék csapat feljutását a harmadosztályból. Ez sok kérdést vett fel a klub jövőjével kapcsolatban.

Ansu Fati lehet a Barcelona egyik legnagyobb csillaga a jövőben. Csak éppen a fejlődőséhez szükséges játékperceket nem kapta az utóbbi időben. Pedig a fiatal támadó valósággal berobbant a Barcelona felnőtt csapatába. A bajnokságban első három mérkőzésén két gólt szerzett, összesen pedig 4 találata van a bajnokságban. Az új edző, Quique Setien érkezése óta jelentősen kevesebb lehetőséget kap. Az utolsó 5 La Liga meccsén összesen 103 percet játszott.
Kérdés mi lesz a sora jövőre, az eddig is bombaerős támadószekcióba, erősítés tervez a vezetés. Lautaro Martínez és Neymar neve is szinte naponta vetődik fel a katalán együttes kapcsán.

Riqui Puig helyzete sem rózsás. A 20 éves játékosnak is világsztárokkal kell megharcolnia a csapatba kerülésért. Nem is nagyon sikerül neki. Ebben a szezonban csupán 2 bajnokin lépett pályára és ezeken a találkozókon is összesen 22 percet játszott. Puig már korábban is jelezte elégedetlenségét és távozási szándékát is.

Másik tehetséges fiatal játékos is távozóban van. A La Masia növendéke, Xavier Mbuyamba ügynöke beszélt arról, hogy a klub vezetősége miatt szeretne távozni ügyfele. “A klub vezetői nagy nevű játékosokat akarnak igazolni, mint például Lautaro Martínez és eközben a klub pénzt veszít és kénytelen játékosokat eladni. A pénzügyi bizonytalanság miatt, a Barcelona egy instabil klub lett.”

Amennyiben nem sikerül megállapodni a holland utánpótlás válogatott játékossal, akkor érte is remélhet egy kis plusz bevételt a klub. A 18 éves védőt 2023-ig köti szerződés a Barcelonához és állítólag az Ajax és Az Alkmaar is figyeli a játékost.

Carles Alená esete is jól mutatja, hogy valami nincs rendben a klubnál. Nem csak a játékideje esett vissza a szezonban, hanem a nyáron még a mezszámát is elvették tőle és oda adták Frenkie de Jongnak. Azóta Alená már a Real Betisben játszik kölcsönben.

A Barcelona utánpótlás rendszere világhírű és az itt kinevelt tehetségek adták a gerincét a korábbi sikercsapatoknak. A 2008/09-es szezonban triplázó együttes 24 játékosából 11 volt Barcelona nevelés, míg az idei szezonban a felnőtt keret 24 tagjából (immár Fati és Puig nélkül), csupán 5 ilyen futballista van és közülük is csak Sergi Roberto (28) 30 év alatti.

A klub vezetésének politikája szembe megy a klub tradícióival és nem biztos, hogy ez a helyes út a Barcelona számára.