50 éves lett Jürgen Klopp

Jürgen Klopp jeles napra ébredt, mivel ma ünnepli az 50. születésnapját. Liverpoolban a torta mellé a kiváló hideg angol sörök közül is kedvére válogathat.

JuergenKlopp_2_getty_01

Klopp játékosként

Jürgen Klopp, még mielőtt edzőként csillogtatta volna meg tudását, a pályán is kipróbálta magát. 1987-ben szerződtette őt az 1. FC Pforzheim, majd ezt követően az Eintracht Franfurt második számú csapatához került. 1988-ban megfordult a Viktoria Sindlingennél, majd a harmadosztályban, a Rot-Weiss Frankfurt színeiben is rúgta a bőrt. 1990-ben a Rot-Weiss Frankfurt osztályozót játszott a Mainz csapatával, Klopp együttese alul maradt, azonban a győztes felfigyelt a csatárra, és le is igazolta. Új klubjában is kezdetben támadó poszton játszott, majd idővel a saját kapuja előtt találta magát, és védői feladatokat kellett ellátnia. 1990 és 2001 között Michael Müllerrel karöltve ők léptek legtöbbször pályára a Mainz színeiben. Klopp 52 góljával a második legeredményesebb góllövője lett a csapatnak. Első helyen Sven Demandt végzett 55 találattal. Ő 1994 és 2001 között erősíttette a klubot.

Élet a pálya szélén

2001-et írtunk, amikor Jürgen Kloppnak hatalmas fordulatot vett az élete. A csapat borzasztóan gyengén szerepelt, és Eckard Krautzun útját február 28-án adták ki. Klopp az előző mérkőzésen még a pályán kergette a labdát, azonban Krautzun menesztése után ideiglenesen őt nevezték ki trénerré. Akkor még mindössze csak 34 esztendős volt. Mivel a csapatot benn tudta tartani a másodosztályban, így a vezetőség a következő teljes szezonra szerződtette őt. Ezt követően egy elég peches széria következett számára 2002-ben 1 ponttal, rá egy évre egy góllal maradt le a Bundesligáról csaptával. 2004-ben megtört az átok, és feljutottak a legmagasabb osztályba. Klopp ekkor szerezte meg az UEFA-Pro licenszét is, hogy az élvonalban is irányíthassa a klubját. A 2005-2006-os idényben az együttes az UEFA-kupában is kipróbálhatta magát, mivel a szezon során ők bizonyultak a legsportszerűbb csapatnak, és az UEFA nekik biztosított indulási jogot. Végül a főtábla első fordulójában a későbbi győztes Sevilla búcsúztatta őket. A 2006-2007-es kiírás nem sikerült fényesen, és az együttes visszaesett a másodosztályba, azonban Klopp maradt. 2007-2008-ban nem sikerült a feljutás a Mainz-nak, mivel csak a negyedik helyen végeztek, így Klopp lemondott az edzői tisztségről.

A dortmundi kaland

A 2007-2008-as kiírásban a Ferencváros jelenlegi trénere, Thomas Doll irányította a Borussia Dortmundot, azonban a csapattal csúnyán leszerepelt, csak a 13. pozíciót sikerült megcsípnie a tabellán, így mennie kellett. Helyére érkezett Jürgen Klopp. Az új mesternek első idényében a rivális Bayern München fölött sikerült egyszer diadalmaskodni. A pontvadászatban végül a 6. helyen végeztek, egy évre rá pedig egy helyet javítottak. Ezt követően két év alatt két serleg is bekerült a sárga-feketék vitrinjébe. 2010-2011-ben 7 ponttal megelőzve a Bayer Leverkusen-t lettek bajnokok, egy évre rá pedig 8 ponttal előzték meg a Bayern München-t és klub történetében rekordmennyiségnek számító 81 ponttal lettek bajnokok. Ebben az évben dupláztak, mivel a német kupa is hozzájuk került végül.

Irány Anglia

2015-ben, 7 év edzősködés után intett búcsút a sárga-feketéknek, és kezdte meg az angliai kalandját a Liverpool színeiben. A Vörösökkel az első idényben a negyedik, Bajnokok Ligája selejtezőt érő pozíciót csípte el. Két ponttal maradt le a rivális Manchester City mögött. Klopp-nak még van ideje Angliában az eredmények szállítására, mivel a Vörösökkel hat évre szóló szerződést írt alá.

kép: guim.co.uk

Nagy Gábor