Aranycipő: Messit letaszították a dobogóról! – Top10

Mindegyik elitbajnokság túl van legalább 10-12 fordulón, ezzel nagyjából a 2017/18-as bajnoki éved harmadához érkeztünk. Az öreg kontinens legeredményesebb labdarúgói a nívós egyéni elismerésért az aranycipőért küzdenek, mely az aranylabdával ellentétben teljesítmény alapú és nem szubjektív megítélésű, a szerzett gólok számán múlik. Tavaly Lionel Messi zsebelte be pályafutása során negyedszer a szobrocskát. Az FC Barcelona klasszisa pár hete még vezette az “egyéni pontvadászatot’, azóta viszont sok minden történt a pályákon, így komoly kihívókra akadt. Noha úgy fest idén a Messi – Ronaldo párharc elmarad, trónkövetelőkből nincsen hiány…

407038

Ciro Immobile fokozatot kapcsolt, ami azt jelenti, hogy legutóbbi hat meccsén nyolc gólt jegyez, melynek köszönhetően átvette a vezetést a Top 10-es listán és jelenleg Európa legeredményesebb gólfelelőse. Nem csak az olasz támadónak megy egyébként, a Lazio is igen szépen teljesít a Serie A-ban. A csatár esetében emellett azt is ki kell emelni – bár ez ide nem számít – , hogy hat gólpassza is van. A szeptember végén még éllovas pozícióban tetszelgő Lionel Messi viszont kissé behúzta a kéziféket, bár apránként így is tudta növelni pontjai, így góljainak számát és bár a dobogóról lecsúszott, hátrányát akár egy mesterhármassal le is dolgozhatja. Esetében pedig ez nem is annyira elképzelhetetlen.

european-golden-shoes-cristiano-ronaldo-soulierHogy kik előzték meg Messit? Egyikük Radamel Falcao, a másikuk pedig Párizs új királya Edison Cavani, avagy a két dél-amerikai sztárcsatár megbízható pontot képez(ett) a Monaco és a PSG csapatában. Csakhogy Falcao megsérült, így az utóbbi két bajnoki forduló alkalmával már nem tudta növelni góljainak számát, ám ha megnézzük, így is a legjobb hatékonysági mutatóval rendelkezik, avagy míg egészséges volt 58 percenként talált a hálóba. Pontegyenlőség esetén egyébként a hatékonysági rátát vesszük figyelembe, így az kerül előrébb, aki kevesebb játékperc alatt tudta megszerezni az adott pontmennyiséget.

A Top 10-es lista legnagyobb meglepetése a Lyon házi góllövőlistáját vezető francia támadó középpályás Nabil Fekir. A 24 esztendős csapatkapitány legutóbbi három meccsén egyaránt duplázott, teljesítménye révén egy sztárcsapat pedig már be is jelentkezett érte.  Azt erős túlzás lenne kijelenteni, hogy Paulo Dybala gólínségben szenved, hiszen Európa hatodik legeredményesebb labdarúgója az idei szezonban, de tény, hogy a Juve egyénisége az elmúlt hat bajnoki meccsén csak egyszer talált a hálóba, így az erős szezonrajt után visszaesés tapasztalható az esetében.

Az Inter jó szereplésének egyik védjegye Mauro Icardi, az argentin többször is győztes gólt jegyzett. A kék-feketék utolsó hét ellenfele közül viszont csak kettő hálóját vette be, igaz az AC Milan elleni városi derbin mesterhármast szerzett, a Sampdoria ellen pedig duplázott. A német gólkirályi címért idén is Robert Lewandowski és Pierre-Emerick Aubameyang van a legnagyobb harcban. A két klasszist mindösszesen egy találat választja el, ám míg a lengyel esetében folyamatosságról beszélhetünk – a Bayern eddigi tizenegy ellenfele közül csak a Hoffenheim és a Hamburg kapuját nem tudta bevenni – , addig a gaboni úgy került hullámvölgybe, ahogyan csapata a Dortmund.

A Top 10-es listát a Naploi belga házi gólkirálya a középpályásból lett csatár Dries Mertens zárja, a klubfutball így ment két hetes pihenőre, hiszen most újra a válogatottaké a főszerep.

4444

A listáról épphogy csak lemarad Jonas (Benfica), Zaza (Valencia), Harry Kane (Tottenham) és Sergio Agüero (Manchester City). A közeljövőben nekik van a legnagyobb esélyük tagságot váltani a tíztagú elittársaságba és kiszorítani valakit.

Vannak olyan labdarúgók is, akiket joggal hiányolhatunk a listáról, ilyen Cristiano Ronaldo, Luis Suarez, vagy éppen Karim Benzema. A három sztárfocistának idén eddig összesen öt bajnoki találata van. Utóbbi kettő esetében összehasonlító statisztikát is készítettünk, igaz abban minden sorozatot, így nem csak a bajnokságot vettük figyelembe.

Suarez - Benzema