NB I: Nagyszerű hangulat és Fradi győzelem a derbin

Óriási várakozás előzte meg az idei első derbit, hiszen a Groupama Arénában volt jelen a Fradi-tábor a nagy rivális ellen. Tavasszal ugyan Újpesten már szurkoltak a Fradisták, de hazai pályán most szurkoltak először. Érződött is a környéken, kilométerekkel arrébb talált csak parkolót az, aki másfél órával a meccs kezdete előtt érkezett.

Rebrov mester is első derbijére készült, nagy meglepetést nem okozott a kezdőcsapatával. A kispadon már helyet foglalhatott a sérüléséből felépült Abraham Frimpong, Matias Rodriguez és Fernando Gorriaran is. Öt külföldi mellett Böde Dániel és a cserekapus Holczer Ádám volt magyar. De legalább most megtudhattuk, melyik 10 külföldijének van kiváltva a játékengedélye, hiszen a 13 légiósból Georgijevic, Moutari és Rui Pedro nem volt kerettag. Az Újpestnél a sérült Nagy Dániel még a kispadra sem ülhetett, de az előzetesen megadott kezdőcsapatban még Litauszki Róbert sem szerepelt. Majd a bemutatásnál végül mégis mondták a válogatottba meghívott középhátvédet, így mindenki azt várta, vajh kezd vagy nem. Végül a macedón Ristevski bemutatkozására kellett várni, s ő lehetett a kezdő sípszótól a pályán. Igaz pár perc múlva kiderült, hogy a macedón azért maradt ki, mert az újpestiek elfelejtették elhozni a játékengedélyét… Tele volt a stadion, melyet öröm volt látni, még a sajtószektorban is tökmagoztak, szotyiztak a drukkerek. A bevonuláskor az egész stadiont bevonták az ultrák a játékosok köszöntésébe, hiszen mindenki kapott egy – egy műanyag lapot, melyet a magasba emelve összeállt egy kép. (részlet feljebb) A kezdet előtt még egy sajnálatos megemlékezés volt, a nemrégiben elhunyt Géczi Istvánt gyászolja ugyanis a Fradi.

Már a negyedik percben óriási bravúrt kellett bemutatni az Újpest szerb kapusának Pajovicnak, Lovrencsics jobboldali beadását Lanzafame pöccintette kapura, de a hálóőr kiszedte. Egy perccel később egy szöglet után Spirovski fejelt, de ez sem okozott gondot Pajovicnak. Majd Heister futott el a baloldalon középre adott, s Bőle lőtt kapásból, de a szerb ismét védett. A 19.percben Lanzafame nem hagyta magát, nagyszerű passzt kapott, de kicsit lassú volt őrzője mellett, aki viszont nem tudta szerelni, lőtt, de Pajovic ismét hárított. A Fradi egyébként ezekben a percekben inkább átadta a terepet a lila-fehéreknek, s kontrákra apelláltak. Az újpestiek pedig hiába birtokolták a labdát, sokra nem mentek vele. Majd Varga volt harcias Burekoviccsal szemben, de beadását az újpesti védők szögletre mentették. A Fradi szélsőjén látszódott, hogy feldobta a tény, hogy több játékosügynök is azért ül itt, mert őt figyeli. A szöglet után Petrjak tette kapu mellé a labdát. Lanzafame nagyon aktív, akit sokat ment hátra labdáért, de ilyenkor nem volt elől senki, igyekezett megtartani, s többször szabálytalankodtak vele. Majd egy szabadrúgás után Blazic elől takarítottak a védők. Az eset után elvégzett szögletet pedig Pajovic ütötte ki ismét. Az első 35 percben csak a Fradi előtt adódott lehetőség, Dibusz akkor ért labdához mikor egy – egy védő haza adta, kollégája ellenben több bravúrt bemutatott. A 37.percben Varga 37 méteres szabadrúgását védte vetődve ismét Pajovic. Majd még ugyanebben a percben egy gyors újpesti támadás végén majdnem jött Murphy törvénye, Zsótér lőtt kapura takarásból, de Dibusz lábbal védett, a kipattanót pedig Onovo a B-középbe rúgta. A 40.percben Petrjak majd Bőle nem tudott lőni, utóbbi legurította Sigérnek, aki jó húsz méterről lőtt, de a jobb alsóba tartó labdáját Pajovic ismét kiszedte. A 45.percben is a Fradi veszélyeztetett, de Bőle lövés helyett még egyet tolt a labdán, így a védők mentettek. Majd Lovrencsics középre adásáról épp lemaradt Lanzafame, a bíró pedig lefújta az első félidőt.

A meccs előtti komplett képet az alábbi bejegyzésben lehet látni:

A félidőben Józsi György, Lisztes Krisztián kettős meccselt Kozma Istvánnal és Mészöly Gézával teqball-ban. Melyet a hangosbemondó 3-3-as döntetlennel akceptált.

Gyors Fradi támadással indult a második félidő, de Bőle beadását Petrjak már nem tudta erőből kapura tenni. Az 50.percre a “köd leszállt”, hiszen beindultak a Fradi-ultrák, több hanggránáttal és füstbombával. Már tényleg derbin érezhették magukat a kilátogatók és a játékosok is. Az 55.percben érdekes Fradi szöglet volt, hiszen Varga nem beadta, hanem hátragurította Heisternek a német beadta Leandro lefejelte a húsz méterre érkező Lovrencsicsnek aki kapásból kapura lőtte, de nem volt nagyon veszélyes. Pár perccel később Burekovic szabadrúgását húzta le Dibusz. Az 58.percben egy beadást Lanzafame levett a tizenhatoson belül, üggyel bajjal kapura lőtte és védhetetlenül a kapuban kötött ki. Megszerezte a vezetést a Ferencváros! Az olasz örömében levette a mezét, mely után sárga lapot is kapott. A héten a Fradi TV előtt, a korábbi helyi közönség kedvenc Vladan Cukic készítette fel a légiósokat, ha egyszer gólt lőnek az Újpest (főleg, ha győztes), akkor legendák lesznek.Több se kellett Vignjevics mesternek, már hívta is magához az átigazolási időszak utolsó napján igazolt Lukács Dánielt, aki a grúz Beridzét váltotta.

Fradimob.hu

Lanzafame folyamatosan visszajött a középpályára kérte a labdákat, kiválóan osztogatott, ilyen jól még a Fradiban nem játszott. Pár csellel meglódult az újpesti kapu irányába, indította Petrjakot, de az ukrán beadásába beleért egy védő, így szöglettel jöhetett a Fradi. Kisvártatva Varga kiszorított helyzetből lőtt kapura, de Pajovic védett. Ha vissza gurított volna, nagyobb lehetőséget lett volna, de mivel a volna nem játszik, így… A 71.percben Varga indult meg az újpesti kapu irányába, a tizenhatoson belülre törve lőtt, de nem volt eléggé helyezve, így a pár perce még ápolt Pajovic védett. Majd Bőle lőtt 18 méterről egy Varga ívelés után, de a jobb sarokba tartó labda ismét a vendég portás zsákmánya lett. A Fradi ekkor minden csapatrészében felülmúlta ellenfelét. Bőle, Petrjak, Sigér és Lanzafame is sokat volt játékban. A 75.percben a gólszerzőt egy újabb labdaügyes játékosra cserélte Rebrov, beküldte Gorriarant.Az Újpest pedig Sankovicot Balázs Benjáminra cserélte. Rebrov nem akart sokáig csatár nélkül játszani, ezért hívta Bödét, aki Bőle Lukács helyére állt.Egy perccel később egy gyönyörű csellel elfektette védőjét, de lövése a jobboldali kapufáról pattant ki. Majd egy felívelt labdát Böde átfejelt Pajovicon, de Litauszki végül felszabadított, mielőtt lőni tudott volna. A 86.percben a támadó Varga Roland helyére a középső védő Frimpong állt. A zöld-fehérek átálltak az ötvédős formációra. A csere után Lovrencsics indította Gorriarant, az uruguayi betört a tizenhatoson belülre, de lövését Pajovic védte. A 90.percben Böde lőtt a tizenhatosról, de nem talált kaput. Majd ismét a “Madocsai Messi” kapott kiváló indítást a hosszabbításban, eltolta Pajovic mellett, majd gyanús körülmények között került a földre, de Andó-Szabó továbbot intett. A 94.percben egy Böde-Frimpong összjáték után a ghánai lőtt, de Pajovic ezt is megszerezte. A helyzet után a bíró lefújta a meccset, így a Ferencváros Davide Lanzafame góljával megnyerte a derbit.

Ferencváros – Újpest 1-0 (0-0)
Gólszerzők: Lanzafame (58.p) ill. –
Sárga lapok: Leandro (38.p), Lanzafame (58.p) ill. Litauszki (26.p)

Ferencváros: Dibusz – Lovrencsics G., Blazic, Leandro, Heister – Spirovski, Sigér- Varga R. (Frimpong 86.p), Bőle (Böde 79.p), Petrjak – Lanzafame (Gorriaran 75.p) vezetőedző: Szerhij Rebrov
Újpest: Pajovic – Pauljevic, Litauszki, Bojovic, Burekovic – Sankovic (Balázs 76.p), Onovo – Nwobodo, Zsótér, Beridze (Lukács D. 63.p) – Novothny vezetőedző: Nebojsa Vignjevics

Borító kép: Micheller Szilvia