“Ez egy erős bajnokság…”

A hagyományokkal ellentétben ezúttal pénteken tartotta a hazai összecsapás előtti “sajtócsütörtökjét” a Ferencváros. Ezen a héten a vezetőedző Szergej Rebrov és a középpályás Bőle Lukács volt a vendég.

Az MTK elleni összecsapással, várakozásaival kezdte a beszédjét.

Én úgy hallottam, hogy csak az Újpest elleni a derbi, a többi budapesti csapat ellen nem az. De teljesen mindegy ki az ellenfél, mindig százszázalékosan kell készülni, mindegy, honnan jön az ellenfél. Még hat ellenfelünk lesz, mindegyik ellen százszázalékosan kell készülni – az MTK ellen is. A fociban nem az számít kinél van a labda, hanem az, hogy ki szerez több gólt. Tudjuk hogyan játszik az MTK, elmondtuk a játékosoknak, mire számítsanak. Holnap úgy kell játsszunk hazai pályán, hogy a szurkolók elégedettek legyenek. De nem támadhatunk folyton, kiegyensúlyozott játékra van szükség. Hogy értsük, hogy és mikor kell védekezni, támadni, letámadni. Ez nagyon fontos. Olyat nem mondhatunk, hogy holnap csak támadunk vagy védekezünk. Az MTK jó csapat, megérdemelten vannak a harmadik helyen. Most meg kell mutassuk, hogyan kell ellenük játszani, egyénenként és ami legfontosabb, csapatként.

Böde Dánielről, arról, hogy visszakerült a csapatba, s egyből mindkét meccsén gólt lőtt, van-e esély arra, hogy a válogatottba is bekerüljön. A héten találkozott Marco Rossival külön beszélt-e a csatárról a következőket mondta:

Gera Zoli tartja a kapcsolatot, mint olyan, aki egyben a válogatott edzője is, a szövetségi kapitánnyal, így Bödéről sem beszéltem Marco Rossival. De Danit az edzéseken és a meccseken nyújtott munkája is feljogosítja arra, hogy akár kezdőként is játsszon. Ezért tettük be a DVTK ellen is, ahol három gólt szerzett. Rendszeresen beszélgetek el kettesben egy-egy játékossal, Dani is látja, hogy támadásban jól együtt tudnak működni a játékosok, ha száz százalékot adnak. Dani keményen dolgozott az utolsó két meccsen, megérdemelten szerezte meg a gólokat, megérdemelten játszott.

Mik a tapasztalatai az elmúlt két hónapban, miben más itt, mint hazájában?

Nagyon boldogan dolgozom Magyarországon, örülök, hogy egy ilyen múltú csapathoz kerültem. Majd meglátjuk egy év múlva, hogyan állunk, de én a munkámban a száz százalékra törekszem, de nagy öröm látni, hogy a játékosok is átvették ezt a mentalitást, tanulni és fejlődni akarnak. Ez nagyon örömteli. Ez egy erős bajnokság, ha az első vagy második játszik a sereghajtóval, nem lehet készpénznek venni előre az eredményt. Például minden élen álló csapat pontokat vesztett a Felcsút ellen. Sok jó játékos van és remek edzők, persze van még hová fejlődni. Egy ukrán újságíró megkérdezte egyszer tőlem, mit gondolok az ukrán és a magyar foci közti különbségről. Én azt gondolom, hogy a kormányzat és a miniszterelnök támogatásával komolyan fejlődik a bajnokság, míg Ukrajnában nincs támogatás a kormányzat részéről. Csak két hónapja dolgozom a csapattal, és nem voltam itt az előszezonban, de a fiúkban megvan a szándék a fejlődésre. Szeretek különböző felállásokat alkalmazni, a jelenlegi jól működik, de ha lesz idő és lehetőség, többet is szeretnék begyakorolni, hogy megnézzük, hogy mi működik ezzel a csapattal. A Felcsút elleni meccshez képest nem sok minden változott, komolyan felkészültünk ellenük. Sajnos bekaptunk egy szokatlan gólt, rengeteg helyzetet kialakítottunk és nem tudtunk betalálni. Ez előfordul a fociban. A Felcsút megérdemelte ezt az eredményt, mert remekül védekeztek és nem tudtuk nagyon áttörni a védekezésük falát. A következő két meccsen is ugyanúgy felkészültünk és megérdemeltük azokat az eredményeket.

Az utánpótlásról, arról, hogy kik azok a tehetségek az alábbiakban beszélt:

Már említettem nektek, hogy sajnos Magyarországon nincs U21-es bajnokság, ez fontos lenne a válogatottnak és minden egyes klubnak is. Most az U21-esektől nem tudok felhozni játékosokat, mert kölcsönben szerepelnek. Az U19-esek keményen dolgoznak, de még nem tartanak ott, hogy segítsenek az első csapatban. De persze szeretnék dolgozni fiatalokkal, mert ők mindig fejlődni akarnak és minden szavamra figyelnek. A csapatomban mindig megkapják a lehetőséget a fiatal focisták.

Üzent a szurkolóknak is, reméli minél többen lesznek hétvégén a stadionban.

Azoknak a szurkolóknak, akik még hezitálnak, hogy ezen a hosszú hétvégén kijöjjenek-e, azt üzenném, hogy ha egy csapat nyerni akar bármit is, nem csak az edzők és a játékosok munkájára van szükség a címek, kupák begyűjtéséhez. Hanem a szurkolókra is, akik minden meccsre kijönnek. Ha a játékosok holnap tömött lelátókat látnak, biztos más mentalitással tudnak majd játszani – ezért fontos, hogy minden meccsen támogassanak minket a szurkolók. Ha bajnoki címet akarnak, akkor jöjjenek és szurkoljanak – legyen bármilyen idő, legyen bármilyen kifogás.

Bőle Lukács is elmondta a várakozásait a hétvégi MTK elleni összecsapással kapcsolatban.

Szerintem az MTK megpróbálja ugyanazt a játékot játszani ellenünk is, amiben komfortosan érzi magát, nem hiszem, hogy visszaállnának, úgyhogy biztos, hogy meg kell próbálnunk kezdeményezni, átvenni a játék irányítását. Fontos lesz a türelem és az időzítés, hogy sikeresek lehessünk ellenük.