Barca: nagy figyelmet kapnak a saját nevelések, Ansu Fati nem megy sehová

Az igazgató a Sportnak beszélt a kiemelt tehetségeikről és igyekezett kifejteni, mennyire fontosak a fiatalok a Barcelona számára.

10 éve még a világ legfelkapottabb akadémiája volt a La Masia, amely azóta sokat veszített fényéből és tehetségek egész sora hagyta el a klubot különböző okokból. Ami a lényeg, hogy az elmúlt években nem támaszkodott a fiatalokra az FC Barcelona, hanem egyértelműen kész játékosok igazolásában látták a sikerhez vezető utat. Ansu Fati, vagy Riqui Puig megjelenése viszont egy új hullám első érkezői lehetnek – erről is beszélt Xavier Vilajoana, a klub elnöke egy interjúban.

Vilajoana korábban a La Masiáért felelt, azóta viszont az akadémia mellett a B-csapat és a női szakosztály is az ő irányítása alá került – lényegében az első kereten kívül minden hozzá tartozik. Íme a főbb gondolatok, amiket megosztott az interjúban:

  • Mint elmondta, semmi akadálya nincs annak, hogy meghosszabbítsák a tartalékok edzőjének, Garcia Pimientának a szerződését. A B-csapat jelenleg a 3. helyen áll a harmadosztályban, mindössze 1 pontra az éllovas mögött. Osztályozóra készülhetnek, ugyanakkor nem a jó bajnoki szereplés miatt elégedettek Pimienta munkájával. A megfelelő szakember kiválasztásakor most a játékosok fejlődése és az állandóság jelentik a legfőbb szempontot – az edzők karrier ambíciói és az eredmények hajhászása a fiatalok esetében háttérbe szorul (ellentétben az elmúlt évekkel).
  • Vilajoana szeretné, ha az osztályozók során Puig és Ansu Fati is ott lenne a B-csapatban, hiszen ez jó fejlődési lehetőség lehet számukra – feltéve, hogy az első keretben nem kapnak sok lehetőséget.
  • Jövőre talán minden idők legfiatalabb B-kerete állhat majd össze, ugyanez a helyzet az U19-nél is.
  • Abszolút szempont, hogy a következő években minél több játékost tudjanak adni a felnőtt keretbe. Igyekeznek minél jobban felkészíteni a játékosaikat, de az utolsó lépéseket a profik között már nekik kell megtenniük.
  • Ansu Fati iránt állítólag érdeklődik a Manchester United, de szó sincs az eladásáról. Igyekeznek megtartani az értékeiket és Fati nagy szerepet kaphat majd az elkövetkező években. Fejlődnie kell, ahogy Puignak is.
  • Olyan játékosuk nem lesz még egy, mint Lionel Messi. Az akadémia viszont most jó időszakban van és ennek hamarosan láthatjuk majd az eredményeit is.
  • Természetesen figyelik más csapatok fiatal futballistáit is: Pedri és Trincao nagyon jók, ezért szerződtették őket; a Rayo tehetségét, Luzzit pedig figyelik és szívesen látnák a klub kötelékében.
  • 6-7 játékos kerülhet majd fel az U19-ből a Barca B-be. A szerződéshosszabbítások nagyon jól haladnak – csak a férfi szakosztályban összesen 52 hosszabbítás várható. 8-an mehetnek majd az U16-ból az U19-be.
  • Próbálják meggyőzni a fiatalokat, hogy ne hozzanak őrült döntéseket és ne váltsanak klubot idejekorán, de sajnos mindig van 1-2, akik elmennek. A Manchester United például megszerezte Marc Jurado játékjogát, aki az U16-os keretből kerül ki Angliába.